2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Le Figaro: Budapesten gyűlik az ukrajnai katonáknak nyújtott segítség

A francia lap szerint a magyar média nem rest azzal vádolni Kijevet, hogy az ukrajnai magyarokat „ágyútölteléknek” küldi a frontra.

A Le Figaro online felülete riportot közölt az ukrajnai magyar kisebbség háborús erőfeszítéseit támogató anyaországi csoportról, a Kárpátaljai Sárkányellátó nevű Facebook-csoportról. A tudósító szerint a magyar kormány ugyan megtagadja az ukrajnai fegyverszállítást, de a civilek összefogtak kárpátaljai társaik megsegítésére.

A cikk megszólaltatta Trautmann Balázst, a csoport egyik alapítóját, aki elmesélte, hogy a támogatói csoportban összegyűjtött adományból olyan felszereléseket (például hőkamerákat) vásárolnak, amelyekre a 68. kárpátaljai zászlóaljban harcoló magyaroknak szükségük van. Trautmann arról is beszélt, hogy egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy bankszámlát nyit az adományozásra, és

az első 24 órában 1 millió forint gyűlt össze. Az alapító kitért arra, hogy a 68. kárpátaljai zászlóaljban nem csak magyarok harcolnak, hanem Kárpátalja többi nemzetisége is, „Kelet-Európa nagyszerű keveréke”.

Trautmann hangsúlyozta: semmiféle erkölcsi álláspontot nem foglal el azokkal kapcsolatban, akik magyar útlevelük használatával külföldre mentek a besorozás elől. A Le Figaro azt írja, a Fidesz által irányított média nem rest azzal vádolni Kijevet, hogy az ukrajnai magyarokat „ágyútölteléknek” küldi a frontra.

A francia lap szerint a magyar kormány az orosz propagandát visszhangozza azzal, hogy a „nemzeti kisebbségek erőszakos mozgósításáról” és az „Oroszország elleni harcra kényszerült magyarokról” beszél.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató