2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Putyin: az Ukrajnának adott nyugati fegyverek egy része a táliboknál köt ki

Ezzel párhuzamosan a globális szervezett bűnözés elleni ügynökség is attól tart, mit hozhat magával a háború vége.

Egyes Ukrajnának adott nyugati fegyverek a tálibok kezébe kerülnek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinte az illegális fegyverkereskedelem csatornáin keresztül a nyugati fegyverek a Közel-Keletre kerültek, ahol aztán militáns csoportok vásárolták azt meg. „Most azt mondják, hogy a fegyverek Ukrajnából a Közel-Keletre kerülnek. Természetes, hogy így van, hiszen eladják őket a táliboknak, és onnan aztán bárhova eljutnak” - mondta Putyin.

Ukrajna állítja, hogy szigorú ellenőrzéseket vezetett be a támogatásként kapott nyugati fegyverek esetében azután, hogy a nyugati hatalmak aggodalmuknak adtak hangot a korrupció miatt.

A Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Globális Kezdeményezés nevű szervezet szerint „jelenleg semmilyen jelentős fegyveráramlás nincs az ukrán konfliktus területéről”.

Ugyanakkor azt is leszögezi:

„Minden eddigi precedens azonban azt jelzi, hogy ha a veszéllyel nem foglalkoznak tervezetten és aktívan, a jelenlegi konfliktus lezárulta után az ukrán harcterek az anarchia arzenáljává válhatnak, amelyek az afrikai felkelőktől az európai bűnbandákig bárkit elláthatnak fegyverekkel”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató