2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

A lengyelek szerint Ukrajna csak álmodozhat az EU-csatlakozásról

... ameddig nem hajlandó a volhíniai mészárlásban meggyilkolt lengyelek földi maradványainak exhumálására.

Ukrajna csak álmodozhat az EU-csatlakozásról – jelentette ki Lengyelország külügyminiszter-helyettese. Azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy

Kijev nem hajlandó a volhíniai mészárlásban meggyilkolt lengyelek földi maradványainak exhumálására.

„Kifejezem (diplomáciai) álláspontunkat. Véleményem szerint e probléma megoldása nélkül – és ezzel sok ukrán tisztában van – Ukrajna csak álmodozhat az EU-csatlakozásról” – mondta Paweł Jabłoński helyettes a ZET rádiónak adott interjújában.

„Mindenképpen hangsúlyozni fogjuk, hogy ennek a kérdésnek a megoldása nélkül nem lehet hosszú távú megbékélést elérni Ukrajnával”

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az exhumálás feltétele-e az uniós csatlakozás támogatásának, a képviselő vonakodva válaszolt: „Nem szeretek a feltételekről vitázni. A valóságról beszélek: ha egy olyan országgal akarunk szövetséget kötni, amellyel nagy vitáink vannak, akkor a vitát meg kell oldani, különben nehéz lenne az együttműködés.”

2019-ben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte, hogy feloldja az exhumálás és a „volhíniai tragédia” lengyel áldozatainak felkutatásának tilalmát Ukrajnában, amelyet elődei vezettek be.   A lengyelek több mint hatvan százaléka azt szeretné, ha Ukrajna engedélyezné a volhíniai tragédia áldozatainak korlátlan exhumálását.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató