2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

Kreml: súlyos következményei lesznek az orosz vagyon nyugati elkobzásának

Az orosz vagyon nyugati elkobzásának súlyos következményei lesznek, és megtorló intézkedésekre kerül sor – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.Tegnap este vált ismertté, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága támogatta azt a törvényjavaslatot, amely az elnöknek jogot ad a szuverén orosz vagyon elkobzására, a külügyminiszternek pedig arra, hogy azt Ukrajna és nemzetközi szervezetek javára átutalja.

Peszkov szerint mind az Egyesült Államok, mind Európa következetesen érvelt amellett, hogy továbbra is törvénytelenül kobozzák el az orosz vagyonokat.

“Ez törvénytelen, ellentmond minden lehetséges szabálynak. Ezt természetesen megtámadjuk, és országunk a végletekig megtámadja. Ez nagyon komoly jogi és bírósági költségekkel jár majd azok számára, akik ilyen döntéseket hoznak és ilyen döntéseket alkalmaznak” – mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy az orosz hatóságok megtorló intézkedéseket fognak kidolgozni, de nem valószínű, hogy ezek tükörintézkedések lesznek.

“DE OLYAN MÓDOK LESZNEK, AMELY A LEGJOBBAN MEGFELELNEK AZ ÉRDEKEINKNEK” – ZÁRTA PESZKOV.

Oroszország ukrajnai különleges hadműveletének megkezdése után a nyugati országok fokozták a Moszkvára nehezedő szankciós nyomást, és több százmilliárd dollár értékű orosz vagyont fagyasztottak be. Azóta az Egyesült Államok, az Európai Unió és más nyugati országok aktívan dolgoznak azon, hogy megteremtsék a jogi feltételeket e pénzeszközök elkobzásához.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő lopásnak nevezte ezeket a nyugati lépéseket.

Elvira Nabiullina jegybankvezető a maga részéről azt mondta, hogy az orosz hatóságok pereket készítenek elő a nemzetközi tartalékok befagyasztásának megtámadására.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató