2024. február 23. - Alfréd
EUR : 387.19
USD : 356.76
Időjárás ikon12°

Újabb palesztinpárti tüntetést tiltott be a rendőrség Budapesten

Erőszakhoz vezethetne, ezért megtiltott a rendőrség egy újabb, az izraeli–palesztin háborúval összefüggő gyűlést.

“A közrend védelmében” címmel adta hírül a rendőrség a police.hu-n, hogy megtiltott egy újabb, vélhetően palesztinbarát tüntetést. A hatóság közlése szerint azért, mert “alappal lehet attól tartani, hogy erőszakhoz vezetne”.

A rendőrség azt írja, a Hamász terrorszervezet és Izrael között folyó fegyveres konfliktus kapcsán jelentett be gyűlést egy magánszemély november 22-ére, Budapest II. kerületében, aztán hozzáfűzték, hogy “a hasonló megmozdulások Európa és a világ számos városában erőszakba torkolltak a közelmúltban”.

Így a rendőrség szerint a november 22-i gyűlés “Magyarországon is veszélyeztethetné a közrendet, a közbiztonságot és a jelenlévők testi épségét”, ezért úgy döntöttek, hogy a gyülekezési törvény alapján megtiltották a gyűlés megtartását. A rendőrség figyelmeztetett:

a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.”

Nem ez az első eset, hogy egy palesztinbarát tüntetést betilt a rendőrség az izraeli–palesztin konfliktus kiújulása óta, de az első esetben a hatóság csak azután szólalt meg, hogy előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés.
 
Izrael mellett viszont tartottak már szimpátiatüntetést Budapesten, október 10-én a Duna-parti cipőknél több ezren gyűltek össze, a tüntetésen felszólalt Yacov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató