2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Az Egyesült Államok "önvédelmi" csapást mért egy szíriai fegyverraktárra

Az Egyesült Államok szerdán csapást mért egy szíriai fegyverraktárra, a művelet válasz a térségben állomásozó amerikai katonák elleni támadásokra - közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A gázai háborúval összefüggésben megszaporodtak az amerikai létesítmények elleni támadások Szíriában és Irakban, miközben az Egyesült Államok katonai támogatást nyújt Izraelnek.

"Az amerikai katonai erők önvédelmi csapást mértek egy kelet-szíriai telephelyre, amelyet az Iszlám Forradalmi Gárda és a hozzá kapcsolódó csoportok használnak" - derült ki a Pentagon vezetőjének közleményéből.

"Ezt a csapást két amerikai F-15-ös típusú repülőgép hajtotta végre egy fegyverraktár ellen"

- tette hozzá a tárcavezető.

A katonai akció válasz volt az amerikai személyzet ellen Irakban és Szíriában elkövetett támadássorozatra, olyan támadásokra, amelyeket az Irán-barát erőknek tulajdonítottak. Két héten belül ez volt a második amerikai megtorló csapás Szíriában.

Lloyd Austin figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok "teljes mértékben készen áll arra, hogy más szükséges lépéseket tegyen" csapatai és létesítményei védelme érdekében. A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) értesülése szerint kilenc Irán által támogatott csoportoknak dolgozó ember halt meg az Irán-barát csoportok által használt helyszínekre mért amerikai csapásokban a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató