2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Gulyás Gergely: "A kormány tartja ígéretét, egy számjegyű lesz az infláció" - Kormányinfó élőben

13 órától ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

- A kormány tartani tudja vállalását, mely szerint az év végére egy számjegyűre zsugorodik az infláció – jelentette ki a sajtótájékoztató kezdetén Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Unió által az ukrajnai háborúra adott válaszlépések jelentősen nehezítik a gazdasági helyzetet, a kormányzat azonban annak érdekében hozta meg gazdaságpolitikai döntéseit, hogy letörje az inflációt. Hozzátette: legkésőbb novemberben 9 százalék alatt lesz az éves inflációs ráta, amely decemberben valamivel 7 százalék fölötti nagyságrendre csökken.

- Olyan minimálbér és garantált bérminimum emelést hajt végre a kormány a jövő év elején, amely képes ellenpontozni az árak növekedését, mondta a miniszter, aki hozzátette: a béremelkedés éve lesz a jövő év.

- Az Európai Unió bővítésével kapcsolatban a tárcavezető úgy fogalmazott, a folyamatban lévő bővítési tárgyalásokat kell folytatni, Ukrajna pedig nem teljesíti a bővítési szempontokat – nem volt ez másként a háború előtt sem. A miniszter egyetért Jean-Claude Juncker korábbi bizottsági elnökkel, aki arról beszélt, hogy

Ukrajna nem érett az uniós tagságra, mivel totálisan korrupt ország.

- Ukrajna megsegítése terén a kormány nem támogatja, hogy azt az Európai Unió újbóli közös hitelfelvétellel biztosítsa. „Lopakodó hatáskörbővítésre nincs szükség, ezzel szemben inkább új Ukrajna-stratégiára van szükség". – hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

- Mint mondta, a magyar Nemzeti Konzultáció példaértékű Európa számára, fontosnak nevezte, hogy a magyar állampolgárok kifejthessék nézeteiket a vonatkozó szakpolitikai kérdésekkel kapcsolatban. 

- A kormány megtárgyalta az idegenrendészeti törvény szigorítását is – jelentette be a miniszter, aki közölte: meghatározott jogcímeken lehet csak az országban tartózkodni, aki pedig bevándorlóként a magyar törvényeket nem tartja be, azt ki kell toloncolni Magyarországról. Beszélt arról is: vendégmunkásokra csak akkor van szükség, ha már nincs elegendő hazai munkavállaló az adott munkahely ellátására, ám ebben az esetben is csak kvóta alapján lehetséges a vendégmunkások alkalmazása. 

- A kabinet a digitális állampolgárságról szóló előterjesztést is megtárgyalta, a vonatkozó törvényjavaslatot pedig a jövő héten benyújtja az Országgyűlés elé. Erre a magyar gazdaság versenyképességének erősítése és az állami bürokrácia csökkentése érdekében van szükség. 

- Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: péntektől a postások 2,5 millió nyugdíjasnak kézbesítik a kiegészítő nyugdíjemelést, amelyet az érintettek januárig visszamenőleg kapnak meg.

A kormány januártól újabb 6 százalékkal emeli a nyugdíjakat, tette hozzá. 

- Az online jogsértések számának csökkentésére is lépéseket tesz a kormányzat – ezt szintén a kormányszóvivő jelentette be, aki hozzátette, 8 milliárd forint értékben követtek el bűnözők ilyen jellegű bűncselekményeket magyar állampolgárok ellen idén.

Azt kérte, az adathalász SMS és e-mail üzenetekre ne válaszoljon senki jóhiszeműen.

A rohamosan terjedő bűnelkövetési forma ellen egy 300 fős országos kibernyomozói hálózat felállításával válaszol a Belügyminisztérium – jelentette be. A munkában számítanak a bankok együttműködésére is, tőlük az aktuális protokollok felülvizsgálatát várják – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató