2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

IDF: 9500 rakétát lőttek ki Izraelre október 7. óta

Ebből háromezret a támadás első óráiban.

Az Izraeli Védelmi Erők közzétették a régóta várt adatokat a hadsereg légvédelmének tevékenységéről a háború október 7-i kezdete óta – írta meg a Times of Israel. A portál rámutat, hogy a jelentés szerint Izraelnek „minden idők legnagyobb mennyiségű légvédelmi ütegét telepítette” az elmúlt időszakban. 

Az IDF szerint a háború kezdete óta mintegy 9500 rakétát és aknavetőgránátot, valamint több tucat drónt lőttek ki Izraelre, főként a Gázai övezetből. Körülbelül 900 rakétát lőttek ki civil helyszínekről, köztük mecsetekből, iskolákból, kórházakból és kulturális központokból. Az IDF adatai szerint a rakéták mintegy 12 százaléka a Gázai övezeten belül csapódott be. Az IDF légvédelmi rendszerei – a rövid hatótávolságú Vaskupola, a közepes hatótávolságú David parittyája és a Patriot, valamint a nagy hatótávolságú Nyíl – mintegy 2000 lövedéket fogtak el.

Az IDF nem közölt pontos elfogási arányt, de a korábbi jelentések szerint a Vaskupola a becslések szerint 95%-os sikerrel lövi le a lakott területek felé tartó rakétákat.

A Hamász október 7-én Dél-Izrael ellen indított támadásának első négy órájában az IDF adatai szerint mintegy 3000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre. Összehasonlításképpen: a 2014-es gázai háború teljes időtartama alatt, amely 50 napig tartott, összesen mintegy 4000 rakétát lőttek ki – emlékeztet a portál. 

Az izraeli védelmierők jelentése szerint, hogy most először fordul elő, hogy 

Izrael összes légvédelmi rendszere egyidejűleg aktív.

„A légvédelmi tömb az eddigi legkiterjedtebb módon van bevetve, és az északi Dov-hegytől a déli Vörös-tengerig végez elfogásokat” – áll az IDF közleményében.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató