2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Kamerák előtt lőttek agyon két, az utat elzáró klímaaktivistát

Letartóztattak egy idős amerikait, miután a fegyveres egy autópályát elálló környezetvédelmi aktivistákhoz sétált, majd közülük kettőt lelőtt.

A felvételeken egy ősz hajú, szemüveges férfi látható, amint az autópályán a tüntetőkhöz közelít és vitatkozik a demonstrálókkal. Ezt követően fegyvert rántott és tüzet nyitott.

A rendőrség közlése szerint az elkövetőt Kenneth Darlingtonként azonosították.

A 77 éves férfi ügyvédként és tanárként dolgozik, valamint amerikai és panamai kettős állampolgár – írja a New York Post amerikai hírportál.

Az AFP szerint az egyik lelőtt tüntető a helyszínen meghalt, a másik pedig egy helyi kórházban hunyt el.

Hetek óta tartanak a környezetvédelmi tiltakozások, az emberek azért vonulnak az utakra, mert egy nagy bányászati szerződés részeként egy kanadai székhelyű cég még legalább 20 évig üzemeltetheti a régió legnagyobb rézbányáját. Az útlezárások napi 80 millió dolláros veszteséget okoztak a vállalkozásoknak, emellett országszerte több mint egy hete bezárták az iskolákat  írja az amerikai lap.

Laurentino Cortizo, Panama elnöke részvétét fejezte ki az elhunyt tüntetők családjainak, mondván, hogy egy ilyen bűncselekménynek nincs helye a társadalmában. A halálos lövöldözés azután történt, hogy a panamai sajtó arról számolt be, hogy a múlt héten egy tüntetőt elgázolt és megölt egy külföldi, aki megpróbált áthajtani egy útlezáráson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató