2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Novák Katalin Brüsszelben: Magyarország készül az EU-elnökségre

Magyarország készül az Európai Unió Tanácsának 2024 második felében esedékes elnöki tisztségére – közölte Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben csütörtökön.

Novák Katalin azt követően tett közzé X-üzenetet közösségi oldalán, hogy megbeszélést folytatott Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel csütörtökön. A köztársasági elnök üzenetében kiemelte: az Európai Parlamentben európai női politikusok tárgyaltak egymásal. Kijelentette: Magyarország készül az EU-tanács elnökségére.

Bízom benne, hogy 2024-ben újabb sikeres magyar elnökségünk lesz” – fogalmazott.

Az EP elnöke megerősítette, hogy ő is erre számít – közölte üzenetében Novák Katalin.

Roberta Metsola az X közösségi oldalon közzétett üzenetében azt írta: “nagyra értékelte a magyar elnökkel folytatott jó beszélgetést”. Közölte, a megbeszélésen megvitatták a soron következő tanácsi elnökségre való magyar felkészülést és az európai biztonsági helyeztet.

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét a 27 tagállam kormányai látják el féléves rotációban. Az elnökség felel a tanácsban végzett jogalkotási munka előmozdításáért és megszervezéséért, biztosítania kell az unió programjának folytonosságát, a jogalkotási folyamatok szabályszerűségét, valamint a tagállamok közötti együttműködést. Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta eddig egyszer, 2011 első félévében töltötte be, legközelebb pedig 2024 második felében tölti be a tanács soros elnöki tisztségét.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató