2023. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon

A finn rendőrség szerint egy kínai konténerhajó horgonya rongálta meg Balticconnector gázvezetéket

A finn rendőrség első vizsgálatai eredményei alapján abból indul ki, hogy a hongkongi zászló alatt hajózó NewNew Polar Bear nevű konténerszállító hajó okozhatta a balti-tengeri Balticconnector finn-észt gázvezetéken keletkezett károkat.

A finn hatóságok pénteken közölték, hogy a tengerfenéken talált és októberben felhozott horgonyt bizonyos műszaki paraméterek alapján hozzá tudják rendelni NewNew Polar Bearhez.

Már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a kínai hajónak köze lehetett a történtekhez. Egyebek között hasonló típusú festékanyagot találtak a megrongálódott vezetéken.

A finn rendőrség közölte azt is, hogy már felvették a kapcsolatot a kínai hatóságokkal és nemzetközi jogsegélyt kezdeményeztek az eset felderítése végett.

A Balti-tenger alatt futó Balticconnectort október 8-án zárták le szivárgás miatt. A gázvezetékkel egyidőben megrongálódott egy Finnországot Észtországgal összekötő távközlési kábel, valamint a Szentpétervárt Kalinyingráddal összekötő egyik orosz távközlési vezeték is.

A finn hatóságok gyanúja szerint a vezetékekben a kínai konténerhajó tett kárt azáltal, hogy végighúzta a horgonyát a tengerfenéken.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató