2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Megszavazta a lett parlament az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát

Lettország parlamentje csütörtökön megszavazta, hogy az azonos nemű párok számára elérhetővé váljon a bejegyzett élettársi kapcsolat, ami bár kevesebb jogot biztosít, mint a házaspároknak, mégis a jogi elismerés egy fontos formája – számol be a Reuters.



A homoszexualitás továbbra is megosztó téma Lettországban, amelynek törvényhozói 2005-ben úgy változtatták meg az alkotmányt, hogy a házasságot csak férfi és nő között engedélyezettként határozták meg. Az új jogszabály, amely a jövő év közepén lép hatályba, lehetővé teszi az azonos nemű párok számára, hogy közjegyzőnél bejegyeztessék élettársi kapcsolatukat.

Az új jogintézmény lehetővé teszi a bejegyzett élettársi partnerek számára a kórházlátogatást, valamint bizonyos adó- és társadalombiztosítási kedvezményeket is biztosít.

Kaspars Zalitis "melegjogi aktivista" azonban megjegyezte, hogy az azonos nemű párok továbbra sem fogadhatnak örökbe gyermekeket, és továbbra is öröklési problémákkal kell szembenézniük. “Ez egy nagyszerű kezdet… Lettország nem tartozik többé az Európai Unió azon hat országa közé, amely nem ismeri el az azonos nemű párokat” – mondta a Reutersnek.

A lett parlament májusban megválasztotta Edgars Rinkevicset az Európai Unió első nyíltan homoszexuális államfőjévé, annak ellenére, hogy az Eurobarometer 2019-es felmérése szerint a lett lakosság 45%-a azt mondta, hogy nem érezné jól magát, ha magas rangú homoszexuális vagy biszexuális tisztviselője lenne.

A 2019-es felmérés szerint a lettek 54%-ának kellemetlen, ha homoszexuális vagy biszexuális kollégája van, míg a Globsec 2023-as felmérése szerint az ország mindössze 40%-a támogatja az azonos neműek jogainak kiterjesztését, például a házasságot.

Inese Libina-Egnere igazságügyi miniszter elmondta, hogy a parlamentnek nem áll szándékában a házaspárokhoz hasonló jogokat biztosítani az élettársaknak. “Elismerjük, hogy vannak olyan családok, amelyek nem házasok, és ők így regisztrálhatják kapcsolatukat” – mondta a Reutersnek. “A politikai akarat az, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat valóban sajátos legyen.”

A lett legfelsőbb bíróság 2020-ban úgy döntött, hogy az országnak el kell ismernie a nem házas családokat, és 46 azonos nemű pár sikeresen beadvánnyal fordult a bírósághoz, hogy családi egységként ismerjék el őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató