2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Ukrajna jelenleg olyan messze van az EU-s tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől

A migrációval kapcsolatos titkosszolgálati jelentés felrajzol egy félelemteli horizontot, és megerősít bennünket arról, hogy jól tettük, amit tettünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.A kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte: a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár.

Akinek van gyereke, az arra gondol, milyen országot hagyunk a gyerekeinkre? 

Én is mindig erre gondolok. Hajlíthatatlan vagyok migráció-ügyben

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint „több nemzedék olyan világban fogja élni az életét, amely terrorcselekményekkel, minigettókkal lesz tele”.

A miniszterelnök elmondta: nem érti a magyar baloldalt, mivel szerinte migráció-ügyben a nézeteltérések ellenére országos egységre lenne szükség.

Mint mondta, a gyarmattartó országok együtt éltek azokkal, akiket gyarmatosítottak. A 2015-ös migrációs hullámot sokan beengedték, és ezek az országok már sosem lesznek olyanok, mint voltak – tette hozzá.

Orbán Viktor a migrációs brüsszeli paktummal kapcsolatban úgy fogalmazott: „hálát kell adni azért, amiért nekünk helyén volt az eszünk és szívünk, mikor kellett”.

Ugyanabban a cipőben járnánk, mint a nyugatiak, ha nem így lett volna. Az a dolgunk, hogy ne engedjük, hogy ránk erőszakoljanak olyan politikát, ami őket tönkretette

– jelentett ki a miniszterelnök, aki szerint ne mondják meg, ki tartózkodhat Magyarországon.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország nem akar „mini Gázákat” Budapest kerületeiben, és szerinte nem fogadták el Brüsszelben azt a tolerencia-ajánlatot, amit Magyarország tett.

A miniszterelnök a jövő európai választások kapcsolatban elmondta, hogy a voksolás célja az lesz, hogy Magyarország engedi-e magára erőltetni a másik oldal álláspontját a migrációban.

Minden politikai eszközt bevetnek a rossz migrációs politika elfogadására. Ki kell tartani – ehhez lesz nagy segítség a nemzeti konzultáció

– vélekedett Orbán Viktor, aki szerint szükség van egy új törvényre is, amely meghatározza, ki milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon.

A kormányfő elmondta: a nemzeti konzultációval az egység megteremtése és fenntartása a kormány konkrét célja.

Orbán Viktor az Európai Unióra is kitért az interjúban, amelyet szerinte korábban a béke és a jólét miatt hoztak létre. Ehhez képest most háború van és szegénység, tehát változtatni kell. Az EU olyan döntéseket hoz, melynek mindenki megissza a levét – vélekedett a kormányfő.

A miniszterelnök azt is felidézte, hogy Ukrajna korábban nem írta alá az Isztambuli Egyezményt. Szerinte Európának már 2015-ben volt egy irányvonala a krími válság idején, amelynek lényege a konfliktus izolálása volt.

Ugyanakkor Orbán Viktor úgy látja, hogy azóta a kiterjesztés lett az irányvonal a háborúval kapcsolatban, így meglátása szerint a konfliktus mostanra már globalizálódik.

Ennél a résznél azt is kijelentette, hogy az orosz–ukrán háborút nem szabad folytatni, mert az tönkreteszi Európát.

Az ukrán államot ne mi tartsuk el, ne a mi pénzükből vegyék a fegyvereket. Míg nemzeti kormány van, ez nem is fog megtörténni

– szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a gazdasági helyzetet illetően rendkívül nehéz másfél hónap áll a magyar politika előtt. Háború, migráció, brüsszeli támadások, ezek ellen mind védekezni kell – fűzte hozzá.

A műsorban szóba került Ukrajna EU-tagjelölti státuszának ügye is. A miniszterelnök úgy látja: a háborúban álló ország EU-tagságáról szóló tárgyalások nem kapcsolhatóak össze a Magyarországnak járó uniós források ügyével.

Ukrajna jelenleg olyan messze van az EU-s tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől

– jegyezte meg Orbán Viktor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató