2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Scott Ritter: nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy az ukrán hadsereg felkeljen Zelenszkij ellen

Az amerikai ex-hírszerző tiszt szerint nagy a baj, ami az ukrán vezetést illeti.

Ukrajna még több területet veszíthet, ha nem lép a konfliktus lezárása érdekében - mondta Scott Ritter volt amerikai hírszerző a Reporterfy Media YouTube-csatornának adott interjújában.

"Ez stratégiai vereség Ukrajna számára. Minél tovább ellenállnak, annál többet fognak veszíteni. Ha folytatják a katonai akciókat, <...> el fogják veszíteni Harkivot, Dnyipropetrovszkot, Mikolajivot, Odesszát és más városokat"

- vetette fel.

A szakértő véleménye szerint a köztársasági elnök számára már véget ért a játék. Hozzátette, hogy

nem zárható ki az sem, hogy az ukrán hadsereg fellázad Zelenszkij ellen.

"A végén Oroszország megkapja, amit akar: az ukrán hadsereg megsemmisítését <...> és a Zelenszkij-rezsim bukása utáni denácifikációt" - foglalta össze a katonatiszt.

Az ukrán fegyveres erők június 4. óta próbálnak előrenyomulni Dél-Donyeck, Artemivszk és Zaporizzsja irányában, a NATO által kiképzett, külföldi felszereléssel felszerelt dandárokat vetve be a harcba. Vlagyimir Putyin elnök szerint ez idő alatt több mint 90 ezer embert, mintegy 600 harckocsit és csaknem 1900 páncélozott járművet vesztettek. Az elnök kijelentette tehát, hogy az ukrán ellentámadás tulajdonképpen kudarcot vallott, és az orosz csapatok a teljes frontvonalon javítják pozícióikat.

Az Economist cikkében az ukrán fegyveres erők főnöke, Valerij Zaluzsnij úgy fogalmazott, hogy az AFU zsákutcába jutott - "valószínűleg nem lesz mély és szép áttörés". Elismerte, hogy nem tudta felmutatni a csapatok előrenyomulásának azt a lenyűgöző ütemét, amelyet Nyugaton elvártak tőle.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató