2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Súlyos pedofil botrány robbant ki a német baloldalon

Állj, eddig és ne tovább! Még a legkisebb gyerekeknek is világosan ismerniük kell a határaikat – és fel kell ismerniük, ha egy idegen vagy rokon jó szándékúnak tűnő simogatása átlépi azokat. Néhány hónapja a németországi RTL számolt be a az szexuális visszaélésekről az ország óvodáiban. Az azóta is elérhető kapcsolódó online felmérésük azt mutatja, hogy a válaszolók túlnyomó többsége szerint nem elég szigorúak a büntetések Németországban a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések esetén.

Az említett csatorna is napok óta foglalkozik az esettel, miszerint gyermekpornó birtoklása és kiskorúak szexuális zaklatásának gyanúja miatt letartóztatták Daniel Wolski-t, a baloldali SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands – Németország Szociáldemokrata Pártja) politikusát, Lünen városának első alpolgármesterét.

A vád szerint a szociáldemokrata főhivatalnok 2018 óta legalább kilenc esetben zaklatott szexuálisan fiatalkorú fiúkat és lányokat (14-17 éveseket), illetve egy gyereket (13 éves), amelyért cserébe az ügyészség szerint pénzt vagy ruhát ajánlott fel a sértetteknek.

Az ügyet egy 16 éves bochumi lány indította el, akivel Wolski az interneten vette fel a kapcsolatot. A sértett egy vele egyidős barátjával ment el politikushoz, ahol pénzért cserébe, hármasban folytatták le a szexuális aktust.

Az idén márciusban tartott házkutatás során az ügyészség közlése szerint mintegy 40 gyermek- és ifjúsági pornográf tartalmú adathordozót találtak az SPD politikusának otthonában.

Az egyik bántalmazott – akit 15 évesen molesztált Wolski – a Bild-nek feltárta, hogy milyen módszerekkel próbált a közelébe férkőzni az Instagramon a baloldali tanácsnok.

„Szia, csinos vagy. Hogy vagy” – írta Wolski, mire a lány válaszul egyből jelezte neki életkorát. Ám ez nem befolyásolta az SPD politikusát, aki folytatta az “udvarlást”, majd jelezte a kislánynak, hogy „úgy néz ki, mint aki 19 éves”. A sértett ezt követően rövidre zárta a beszélgetést, és elköszönt Wolski-tól, aki ezt dühösen konstatálva, „szégyenként” értékelte a lány viselkedését, majd jelezte a “beszélgetőpartnerének”, hogy ha meggondolná magát, és „kell neki TG” (Taschengeld – zsebpénz), akkor „szóljon” neki.

A “TG” gyakori kifejezés a német internetes csevegés világában, amely a (szexuális) szívességért való fizetésre utal.

A szociáldemokrata Wolski 2014 óta volt tagja a lüneni városi tanácsnak, ahol számos bizottsági tisztséget is betöltött. Emellett 12 éven keresztül (egészen 2017-ig, vagyis nem sokkal az eddig feltárt visszaélésekig) ő vezette az SPD ifjúsági szervezetének (Jusos) helyi csoportját, amelyhez már 14 éves kortól kezdődően nyitva áll a csatlakozás lehetősége. Nem csoda, hogy Olaf Scholz, jelenlegi kancellár is kampányolt mellette.

Távozásakor Wolski-t tiszteletbeli elnökké is megválasztották, ám ezt a botrány hatására azóta felfüggesztették. A helyi csoport közleményében kifejtette, hogy „a lüneni ifjúsági szocialisták megdöbbentek és mélységesen csalódottak”.

A  német Büntető törvénykönyv 182. szakasza értelmében a 18 év alatti fiatalokkal szembeni szexuális cselekmények visszaélésnek minősülnek, ha kényszerhelyzetet használnak ki általuk – ide tartoznak a fizetség ellenében végzett szexuális cselekmények is.

Míg a tizennégy év alattiak sérelmére elkövetett ilyen tartalmú bűncselekmények a – fizikai, szellemi, értelmi vagy nyelvi alsóbbrendűség miatti tudatos beleegyezés lehetőségének teljes hiánya miatt – gyermekek elleni szexuális zaklatás („Kindesmissbrauch”) körébe tartoznak.

S bár az eljárás befejezéséig az ártatlanság vélelme megilleti az SPD politikusát, ám a bizonyítékok nem mellette szólnak, amit a kényszerintézkedés foganatosítása csak erősít, ugyanis a német büntetőeljárásról szóló törvénykönyv értelmében is csak alapos ok esetén rendelhető el előzetes letartóztatás. 

(Tűzfalcsoport)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató