2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Arab Liga-OIC csúcs: Nyílvánitsák terrorszervezetté az izraeli hadsereget

Soha nem tapasztalt népirtó háború folyik a palesztinok ellen - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton Rijádban, az Arab Ligának és az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közös rendkívüli csúcstalálkozóján.

Abbász felszólította az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a Gázai övezet elleni offenzívájának leállítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szükségük az izraeli támadásokkal szemben.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg - az ország de facto vezetője - az értekezleten leszögezte, hogy Izrael a felelős a palesztin nép ellen elkövetett bűntettekért, és a Gázai övezet "barbár ostromának" leállítását sürgette. Közölte, hogy Szaúd-Arábia határozottan elutasítja a Gázai övezet északi részén élő palesztinok kényszerítését arra, hogy dél felé hagyják el lakhelyüket.

A trónörökös hangsúlyozta, hogy országa a nemzetközi színtéren már eddig is komoly erőfeszítéseket tett a háború leállításáért, és tovább folytatja az egyeztetéseket ennek érdekében a nemzetközi közösséggel.

Szerinte az egyetlen módja a közel-keleti konfliktus megállításának, ha jogot adnak a palesztinoknak saját független államuk létrehozására, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

"Humanitárius katasztrófa tanúi vagyunk, ami azt jelenti, hogy kudarcot vallott az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a nemzetközi közösség is, mert nem tudott megálljt parancsolni annak, hogy Izrael nyíltan lábbal tiporja a nemzetközi megállapodásokat" - mondta a szaúdi vezető.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szorgalmazta egy nemzetközi békekonferencia összehívását, hogy végleges megoldást találjanak az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusra. "

Amire Gázában szükség van, az nem néhány órás fegyverszünet, hanem végleges tűzszünet"

- szögezte le Erdogan.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök úgyszintén tartós, "korlátozások és előfeltételek nélküli" tűzszünetre szólított fel. "A gázai emberek kollektív büntetésének politikája elfogadhatatlan, és nem igazolható az önvédelemmel" - tette hozzá.

Tamím bin Hamad asz-Száni katari emír közölte: országa próbál közvetíteni a túsznak elhurcolt izraeliek szabadon bocsátása érdekében, és reméli, hogy hamarosan létrejön egy "humanitárius" tűzszünet a felek között.

Ebrahim Raiszi iráni elnök üdvözölte a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin szervezetet, amiért háborút indított Izrael ellen, és arra kérte az iszlám országokat, hogy közösen szankcionálják Izraelt, ne szállítsanak neki kőolajat és más árukat.

Arra is kérte őket, hogy közösen nyilvánítsák terrorszervezetté az izraeli hadsereget, és hogy szállítsanak fegyvert a palesztinoknak, ha nem áll le a háború.

"Nincs más lehetőség, mint ellenállni Izraelnek, úgyhogy kezet csókolunk a Hamásznak, amiért ezt teszi" - jelentette ki felszólalásában. Bírálta az Egyesült Államokat, amiért azt állítja, hogy nem szeretné a gázai konfliktus eszkalálódását, de közben "utánpótlással látja el az izraeli hadigépezetet".

Eredetileg csak a 22 tagországból álló Arab Liga tartott volna rendkívüli csúcstalálkozót szombaton az Izrael és a Hamász háborúja miatt, de kibővítették ezt az OIC-vel való közös tanácskozásra, amelynek 57 ország tagja, köztük az összes ligatag.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató