2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Egy ukrán ezredes központi szerepet játszott az Északi Áramlat felrobbantásában

Egy magas rangú ukrán katonatiszt – akinek szoros kapcsolatai vannak az ország hírszerző szolgálataival – központi szerepet játszott az Északi Áramlat földgázvezeték tavalyi felrobbantásában – állítják ukrán és európai tisztviselők, valamint más, a titkos művelet részleteit ismerő személyek – olvasható a The Washington Post oldalán.

A tiszt szerepe az eddigi legközvetlenebb bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy Ukrajna katonai és biztonsági vezetése részt vett egy ellentmondásos szabotázsakcióban, amely több büntetőeljárást is kiváltott, és amelyet amerikai és nyugati tisztviselők az európai energetikai infrastruktúra elleni veszélyes támadásnak neveztek.

A szerepét ismerő személyek szerint Roman Cservinszkij, egy kitüntetett 48 éves ezredes – aki az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált – volt az Északi Áramlat-művelet „koordinátora”, aki a logisztikát és a támogatást irányította egy hatfős csapat számára, amely

hamis személyazonosság alatt bérelt egy vitorlást, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanótölteteket helyezett el a gázvezetékeken.

2022. szeptember 26-án három robbanás hatalmas szivárgást okozott az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken, amelyek Oroszországból Németországba vezetnek a Balti-tenger alatt. A támadás következtében a tél közeledtével a hálózat négy gázvezetékéből csak egy maradt sértetlenül.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató