2023. december 08. -
EUR : 380.77
USD : 353.22
Időjárás ikon

Asia Times: Az USA fontolgatja Zelenszkij leváltását

Washington elégedetlensége Zelenszkijjel szemben abból fakad, hogy állítólag eltért az ukrán ellentámadás gondosan megszervezett tervétől.

Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a Nyugat az Egyesült Államok vezetésével és az Egyesült Királyság segítségével aktívan törekszik arra, hogy leváltsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – olvasható az Asia Times hasábjain, melyet a Magyar Nemzet szemlézett. 

A cikk szerzője szerint a CIA és az MI6 az Egyesült Királyságban megalapozza ezt a változást. 

A LEVÁLTÁS VAGY ÚGY TÖRTÉNHET, HOGY ZELENSZKIJT ARRA KÉNYSZERÍTIK, HOGY MÁRCIUSRA KITŰZÖTT ELNÖKVÁLASZTÁST ÍRJON KI, VAGY PEDIG EGY MAJDAN-SZERŰ FELFORDULÁSSAL, HA ELLENÁLL. 

Az USA, különösen Victoria Nuland külügyminisztériumi államtitkár-helyettes, már korábban is befolyásolta az ukrajnai vezetőváltásokat, amint azt a Nuland és az akkori kijevi amerikai nagykövet, Geoffrey Pyatt közötti 2014-es telefonbeszélgetés is mutatja.

A 2014-es hívásból kiderült, hogy Nuland és Pyatt kiválasztotta az Ukrajna számára „elfogadható” elnökjelöltet, az akkori alelnök, Joe Biden és Jake Sullivan – aki ma Biden nemzetbiztonsági tanácsadója – részvételével. A helyzetet bonyolítja a republikánusok folyamatban lévő vizsgálata Biden fia, Hunter ukrajnai tevékenységével kapcsolatban, amely szerint Biden az üzleti kapcsolatok védelme érdekében avatkozott be. 

Ukrajna függetlenségének látszata ellenére az Egyesült Államok nemcsak katonai támogatást nyújt, hanem a kormánytisztviselők fizetését, a hadsereget és a nyugdíjakat is finanszírozza 

– írta a szerző.

Biden, Sullivan és Nuland triója, akik 2014-ben részt vettek az ukrajnai döntésekben, ismét kulcsszerepet játszik. Washington elégedetlensége Zelenszkijjel szemben abból fakad, hogy 

állítólag eltért az ukrán ellentámadás gondosan megszervezett tervétől. 

Zelenszkij döntése, hogy tábornokai tanácsa ellenére felújította a katonai műveleteket Bakhmut visszafoglalására, felhígította a déli harc hatását, azzal a céllal, hogy a Krím fenyegetésével alkura kényszerítse Oroszországot Ukrajnával kapcsolatban. Azokat a jelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy Ukrajna sikeresen áttörte a Szurovikin védelmi vonalat, propagandaként utasítják el, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató