2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Bild: Németország duplájára növeli az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást

A német kormány jövőre 4 milliárdról 8 milliárd euróra kívánja növelni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást – jelentette a Bild című lap az ország védelmi minisztériumában lévő forrásokra hivatkozva.

A források szerint a német pénzügyminisztérium eredetileg 4 milliárd eurót irányzott elő a 2024-es állami költségvetésben az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásokra, de az egészet már lekötötték a jelenlegi projektekre, és a védelmi minisztériumnak már csak 120 millió euró maradt új projektekre. A minisztérium további 5 milliárd eurót kért. A héten a kormány úgy döntött, hogy további 4 milliárd eurót különít el.

A Bundestag költségvetési bizottsága a jövő héten tárgyalja a változtatásokat

– írja a lap.

A Bild rámutatott, hogy a védelmi minisztériumnak van még 2 milliárd eurója, amelyet hosszú távú védelmi szerződésekre lehet fordítani.

A hónap elején a német kormány bejelentette, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően további 25 Leopard 1A5 harckocsit szállít Ukrajnának. A Kijevnek szállított újabb tétel fegyverek között felderítő drónok és radarok is szerepelnek.

Az Ukrajnának nyújtott német – humanitárius, pénzügyi és katonai – segélyek teljes összege az elmúlt másfél évben mintegy 24 milliárd eurót tett ki.

(Bild)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató