2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Eltakarították a drogosokat és hajléktalanokat San Franciscóból a kínai elnök látogatása előtt

Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő San Franciscó-i látogatása végre arra kényszeríti a helyi, demokrata vezetésű kormányt, hogy felvirágoztassa a várost és fellépjen a hajléktalanság problémája ellen – állítják a kritikusok.

Szarkasztikus online kommentekben azt állították, hogy Hszi jelenléte nélkül az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vezetőinek e heti csúcstalálkozóján a helyi tisztviselők egyébként nem tettek volna semmit az ügyben.

A szombaton kezdődött egyhetes nemzetközi eseményre mintegy 30 ezer látogatót várnak a kaliforniai városba. A hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az összejövetelre kijelölt területeken, köztük a Moscone Convention Center fő helyszínén, a delegációknak otthont adó Fairmont Hotelben és a vízparti Exploratorium múzeumban.

Az előkészületek része volt a hajléktalantáborok, valamint a jelenlétükre utaló egyéb jelek eltávolítása is. Joe Biden elnök egyes kritikusai kifogásolták a takarítást, azzal érvelve, hogy a sátortáborokat pusztán dekorációs céllal rejtették el a külföldi méltóságok szeme elől.

“Csak egy kommunistának kellett a városba jönnie, hogy San Francisco összeszedje magát?” – írta Collin Rugg, a Trending Politics újságírója az X-en (korábban Twitter), megosztva egy videót az eseményre felállított biztonsági kerítésről.

Jackson Hinkle politikai kommentátor egy “előtte-utána” összehasonlító fotót tett közzé ugyanarról a helyszínről, megjegyezve: “A hazafiak szeretik Hszi elnököt!”

A városi tisztviselők azt mondták, hogy a meglévő pénzeszközöket használták fel a látvány javítására, és azt állították, hogy az APEC vendégeinek távozása után is tisztán akarják tartani az utcákat.

A magántulajdonosok is beruháztak. Egy nemrégiben indult “ellenséges építészeti” projekt, amelynek célja, hogy a közterületeket kellemetlenné tegye a hajléktalanok számára, nagyméretű fémtárolókat vásárolt, amelyeket általában az állatok etetésére használnak, és ültetőkertekként helyezték el őket az utcák mentén.

“Az ültetvények megvásárlása nem oldja meg a hajléktalanságot!!!” – állt az egyikre írt üzeneten a Beyond Chron helyi hírportál szerint.

A kínai média a csúcstalálkozót megelőzően számos ellenszenves cikket közölt San Francisco problémáiról, a címlapokon “teljes kudarcnak” és “szemétvárosnak” nevezve a várost. A South China Morning Post egy “házaspárhoz hasonlította a takarítást, akik hirtelen felfedezik, hogy a szomszédok beugranak”, és “rendrakási pánikba esnek”.

A Daily Mail szerint San Francisco több tucatnyi további hajléktalanszálló-helyet hozott létre, mivel az APEC előtt több hajléktalan-közeli gócpontot is felszámolt, de néhányan egyszerűen nem voltak hajlandóak odaköltözni.

“Olyan, mintha embereket akarnának kidobni a szemétbe” – mondta a lapnak egy 63 éves férfi, miután kifejtette, hogy attól fél, hogy a szállón elválasztják a feleségétől.

Hszi a tervek szerint kedden érkezik az Egyesült Államokba, és az APEC-rendezvény pénteki végéig marad.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató