2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Orbán Viktor: Ma Magyarország az európai emberek hangja

Orbán Viktor hétfőn beszédet mondott a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány eseményén, a szervezet harmincéves évfordulójának apropóján rendezett Szuverenitás konferencián.

A konferencia programterve szerint az eseményen bemutatják az Európa Projekt-kutatás legfrissebb eredményeit, emellett az Európai Unió jövője, gazdaság és energia, valamint külpolitika is központi témaként szerepel. A rendezvényen előadást tart többek között Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Varga Judit EP-listavezető és Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője is.

A kormányfő beszédében először megköszönte a meghívását az eseményre, majd felidézte a Századvég Intézet megalakulását, amelyet a rendszerváltás közelében, 1993-ban alapítottak.  Az intézet megszületését a miniszterelnök a Századvég folyóirat megalakulásához kötötte. 

Orbán Viktor azt mondta: a folyóirat alapításakor – Václav Havelt idézve – úgy gondolták, hogy hazugságban nem lehet élni, abba az ember belebetegedik, majd bele is pusztul.

De a mi nemzedékünk úgy gondolta, hogy ezt nem akarjuk folytatni. Ezért nem színleltünk [...] és kimondtuk, hogy utáljuk a kommunistákat

– fogalmazott. 

A Századvég folyóirat alakulásával kapcsolatban felsorolt több olyan személyt, akiknek sokat köszönhet a Bibó kollégium: Stumpf István, Kéri László, Fellegi Tamás, Varga Csaba, Csapody Miklós. Mint mondta, a céljuk az volt, hogy a szabadság iráni vágy terjedjen, ezért hozták létre folyóiratot, amelynek indulásában Gyurgyák Jánosnak is fontos szerepe volt.  Elmondása szerint ők voltak a legtapasztalatlanabb és a legradikálisabb mozgalom, ez különböztette meg őket a többi szerveződéstől.  

Mint mondta, a Századvég név 2023-ban már idétlennek tűnhet, de a kezdetekben amatőrök voltak kommunikációs kérdésekben, de a tapasztalatlanság nem hiba, hanem hozzáadott érték volt. Első ötletként a Váltóláz név is felmerült ötletként.

Ha tapasztalt, vén rókák lettünk volna, bele se kezdtünk volna

– mondta Orbán Viktor. 

Soros György tervét még nem ismerték 

Később beszélt Soros Gyögyről is.

Minden szertartásban fontos, hogy az ördög neve is elhangozzék

Mint mondta, egy időben valóban „egy malomban őröltek vele”, mivel Soros mindig is antikommunista volt, de azt nem kell most „megfejteni”, hogy miért volt így. Állítása szerint akkor még nem volt világos, hogy Soros György „akarja uralni Közép-Európát” helyettük.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató