2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Kártalanítani fogja a múltban üldözött buzikat Ausztria

Ausztria több millió eurót különített el azon homoszexuálisok kártalanítására, akik húsz évvel ezelőtt diszkriminációval és üldöztetéssel szembesültek az országban. Ezt Alma Zadić osztrák igazságügyi miniszter jelentette be hétfőn.

Ausztria már 1971-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, de a törvények egyes diszkriminatív elemei ezt követően is érvényben maradtak, amelyek közül az utolsót 2002-ben helyezte hatályon kívül az Alkotmánybíróság. Például a férfi homoszexuális prostitúció tilalma 1989-ig volt érvényben, míg a heteroszexuális prostitúció legális volt. A szabad akaratból történő szexuális aktus alsó korhatára a heteroszexuálisok esetében 14, míg a homoszexuálisok esetében 18 év volt 2002-ig.

Az említett kártalanításra mintegy 11 ezer ember jogosult, és összesen 33 millió eurót különítenek el erre a célra

– mondta Zadić.

„Ez a pénzügyi kompenzáció soha nem tudja pótolni a szenvedést és az igazságtalanságot, ami történt… de rendkívül fontos, hogy… végre felelősséget vállaljunk történelmünk ezen részéért” – mondta újságíróknak.

Elmondása szerint 500 eurót kapnak azok a homoszexuálisok, akik ellen a szóban forgó törvények alapján nyomoztak, és amelyeket mára már eltöröltek. Ha ezek alapján a törvények alapján el is ítélték őket, 3000 eurót kapnak. A börtönben töltött minden egyes évért vagy az év egy részéért 1500 eurót kapnak. Az ítéleteiket hatályon kívül helyezik, és 1500 eurós kártérítést kapnak az okozott egészségügyi, gazdasági vagy szakmai károkért is.

Zadić miniszter bocsánatot kért a homoszexuálisok és nők elleni diszkriminációért. Egyúttal felszólította az embereket, hogy lépjenek fel a gyűlölet és az erőszak ellen az LMBTQ-közösséggel szemben, amely egyre inkább nő. Az AFP emlékeztet arra, hogy Ausztriában 2019 óta legális az azonos neműek házassága.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató