2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Patkányinvázió kezd kibontakozni Budapesten

A nagyvárosi patkányok világszerte súlyos gondokat okoznak, legyen szó New Yorkról, Tenerife szigetéről vagy épp Edinburgh-ról, de Budapesten sem rózsás a helyzet – írja összeállításában a VG. A New York-i gondok méretét jelzi, hogy a város patkányügyi igazgatót is felvett, de volt olyan élelmes városlakó is, aki turistalátványosságot csinált a patkányinvázióból.

A Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén jóval kisebb a népsűrűség, mint az amerikai nagyvárosban, ám a tengerparti üdülőközpontban, Las Galletasban is egyre nagyobb kihívást jelent a patkányok tömeges megjelenése, különösen a város legfőbb sétálóutcáján működő üzletek számára. A szigeten önkéntes patkányirtó csoportok is alakultak.

Edinburgh-ban is a patkányok elszaporodására panaszkodnak a lakók, amit a helyi önkormányzat felé tett bejelentések növekedése is jelez. Míg 2021-ben csak 713 alkalommal szóltak a patkányok miatt, addig 2022-re ez a szám már 773-ra nőtt, ami nyolc százalékos növekedés. Idén októberig pedig már 656-szor keresték az önkormányzatot patkányirtás céljából, tehát könnyen megdőlhetnek a korábbi rekordok is – számolt be az Edinburgh Evening News.

Nem jobb a helyzet Budapesten sem, ahol szintén gyakran kerül elő a patkányok kérdése. 

A fővárosi önkormányzat saját adatai szerint is igazi patkányinvázió kezd kibontakozni, a nyár végére megduplázódott a patkánybejelentések száma és a helyzet azóta csak rosszabb lett.

Az októberi 1187-es adat több mint duplája a tavalyinak, és zsinórban a negyedik hónap, amikor több mint ezerszer értesítették a kártevőkről a hatóságokat.

(Vg)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató