2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Törökország csütörtökön tárgyalja a svéd Nato-csatlakozást

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot – derül ki a bizottság hivatalos napirendjéből.

Recep Tayyip Erdogan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amit a NATO és Stockholm is üdvözölt.

Ez örvendetes hír. Svédország alig várja, hogy a NATO tagja lehessen

– mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek küldött üzenetben.

A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának jóvá kell hagynia, mielőtt a teljes plénum szavaz róla, a török elnök ezt követően írhatja alá a törvényt.

Svédország a szomszédos Finnországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, minden NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már tavasszal megtörtént.

Ankara a skandináv állam NATO-csatlakozásával kapcsolatban eddig azt mondta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg – szerinte – Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató