2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Aresztovics: konfliktus van Zelenszkij és az ukrán hadsereg között

Konfliktus van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ország legfelsőbb katonai vezetői között amiatt, hogy az előbbi nem hajlandó elismerni, hogy Kijev ellentámadása megállt – mondta hétfőn az El Mundo című lapnak Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök egykori tanácsadója.

Az exhivatalnok az ukrán hadsereg főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a közelmúltban tett kijelentéseire utalt, aki azt állította, hogy az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések “patthelyzetbe” kerültek. Ez a nézet hullámokat kavart a nyugati médiában, sőt állítólag “pánikot” okozott Kijev egyes támogatói körében.

“Konfliktus van az elnök és a hadsereg között. De Zaluzsnij az, aki igazat mondott.

Most olyan helyzet állt elő, hogy a főparancsnok egy dolgot mond a háborúról és a győzelem kilátásairól, az elnök pedig teljesen mást. Ez nem normális helyzet”.

Zelenszkij a hónap elején nem értett egyet Zaluzsnij értékelésével, bár elismerte, hogy Ukrajna “nehéz” helyzetben van. Mindezt azért mondta, mert Kijev június eleje óta tartó, akadozó ellentámadása nem hozott jelentős eredményt. Moszkva több mint 90 ezerre becsülte Ukrajna veszteségeit az offenzíva kezdete óta.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is azt mondta a hónap elején, hogy “a kijevi rezsim vesztésre áll”, még “az újfajta NATO-fegyverek szállítása ellenére is”.

Közben Aresztovics a halvány eredményeket Zelenszkij “hatástalan” politikájának tulajdonította.

“Ez a fő oka a sikertelen ellentámadásnak. A Nyugatról érkező segélyeket nem megfelelően használják fel… A kompetenciák szintje nem megfelelő, elérték a plafonjukat” – mondta a spanyol napilapnak.
Miközben arra utal, hogy a nyugati katonai segítség késlekedése aláásta az ukrán offenzívát, és így Moszkvának bőven volt ideje megerősíteni a frontvonalbeli védelmet, Aresztovics úgy véli, hogy a kudarcot “okok láncolata” okozta. Bírálta Zelenszkijt, amiért túl nagy figyelmet szentelt Artyomovszknak (Bahmut), a Donbassz erődjének, amelyet az orosz csapatok idén tavasszal, hónapokig tartó harcok után foglaltak el.

Mindezek fényében az ex-tanácsadó a jövő évi elnökválasztás megtartását szorgalmazta, arra utalva, hogy új arcok a kormányban nagyobb eséllyel hozhatnának rendet.

A hónap elején azonban Zelenszkij a szavazás megtartása ellen szólalt fel, rámutatva, hogy Ukrajnában még mindig hadiállapot van érvényben.

Közben maga Aresztovics is jelezte, hogy indulna az elnökválasztáson, ha a választásokat megtartanák. Ugyanakkor azt is felvetette, hogy a konfliktus közepette ismertté vált Zaluzsnij lehet Zelenszkij “egyetlen igazi” kihívója, még ha vonakodna is vállalni ezt a szerepet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató