2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.35
USD : 350.21
Időjárás ikon

Eltávolították Kijevből Puskin szobrát

Az ukrán főváros egyik központi parkjából vitték el az orosz író szobrát.

Puskin szobra az Ivan Bahrjanij huszadik századi ukrán költőről, próza- és drámaíróról, publicistáról és politikusról elnevezett parkban állt. A parkot korábban Puskin Parknak nevezték. A képviselő közölte, hogy a kormány tagjai egyetértettek Kijev városának az emlékmű lebontására tett kezdeményezésével. 

Az ukrán kulturális minisztérium a Telegramon közölte: üdvözöljük a kijevi polgármesteri hivatalnak a városi tanáccsal és a helyi aktivistákkal való együttműködésének eredményét.

Egy Puskinnal kevesebb van Kijevben. Folytatódik az erőszakos eloroszosítás következményeinek felszámolása”. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök áprilisban aláírta az orosz birodalmi politika propagandáját tiltó törvényt. A jogszabály megtiltotta a szovjet és orosz jelképek gyártását, terjesztését és nyilvános használatát. A törvény előírásainak megfelelően az állami hatóságoknak és a helyi önkormányzatoknak el kell távolítaniuk a közterületekről az orosz birodalmi politika végrehajtásában részt vevő személyek emlékműveit, valamint át kell nevezniük azokat az utcákat, tereket, parkokat, földrajzi neveket, amelyek az orosz birodalmi politikát jelképezik. 

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató