2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

A kommunista diákok akciót szerveznek a Néprajzi Múzeumba is

Az Egységes Diákfront "múzeumlátogatást" szervez csütörtökre amiatt a fotókiállítás miatt, amit elkordonozott a Néprajzi Múzeum. A diákok arra kérik az igazgatót, hogy szüntessék meg a korlátozást, ugyanis szerintük ez cenzúra. A  World Press Photo kiállítással kapcsolatos botrány közepette a Néprajzi Múzeum elhelyezett egy kordont Claudia Andujar magyar származású brazil fotóművész képei előtt, mondván, a fotókat csak 18 éven felüliek tekinthetik meg. Az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotósorozat a brazil őserdőben élő janomami indiánokat mutatja be, a képeken pedig meleg férfiak tűnnek fel - írja a Blikk. 

A kordonozás miatt az Egységes Diákfront most akcióba lendül. A közösségi oldalaikon jelentették be, hogy november 16-án bevonulnak az intézménybe, hogy felszólítsák az igazgatót a kihelyezett kordonok eltávolítására. A bejegyzésben kiemelik, hogy szerintük cenzúráról van szó, vagyis a művészet korlátozásáról.

„A művész fotói a janomami törzset mutatják be, ezáltal a valóságot tárják az alkotást megtekintők elé. A valóság akkor is valóság, ha egy politikai erő azt megpróbálja eltörölni”

– olvasható a bejegyzésben. Kiemelik azt is, hogy amennyiben az igazgató nem tesz eleget a kérésüknek, tehát továbbra is marad a kordon a fotósorozat előtt, lemondásra szólítják fel.

A kommunista diákok csütörtök délután 5-re tervezik az akciót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató