2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A szlovákiai fuvarozók is blokád alá veszik az ukrán határt – lezárják a felsőnémeti határátkelőt

Brüsszel megint Közép-Kelet-Európával szúr ki az ukránok javára. A szlovák fuvarozók összefogtak a lengyelekkel.

Ukrajna uniós csatlakozásáról még csak beszélnek, az ukrán belépés potenciális gazdasági következményei azonban már megjelentek Közép-Kelet-Európában. Nyáron a gabonadömping okozott problémát, most az olcsó, de európai működési engedéllyel nem rendelkező ukrán fuvarozók a szállítmányozás ágazatát fojtogatják.  

A szlovák fuvarazók érdekvédelmi szövetsége, az UNAS a felsőnémeti határátkelő teljes blokádját helyezte kilátásba csütörtökön délután 13:00 és 14:00 óra között. Az UNAS a döntést a lengyel fuvarozókkal együttműködve hozta meg, akik már napok óta határzárral tüntetnek az illegálisan foglalkoztatott ukrán kamionosok tömege ellen.

„Az utat blokkolni fogjuk mindkét irányban, hogy megakadályozzuk az ukrán fuvarozók ki és belépését Szlovákia területéről és területére. Megállítunk minden autót, csak a polgári védelem és mentőszolgálat járműveit engedjük át”

- közölte Vladimí Sopúch, az UNAS egyik tagja.

A blokáddal a szlovák fuvarozók lengyel kollégáik melletti kiállásuknak is hangot akarnak adni.  

„Nem értünk egyet az ukrán fuvarazók illegális foglalkoztatásával Szlovákiában és az EU-ban”  

- mondta Sopúch. Emlékeztetett, hogy a szlovákiai fuvarozók megbízásai meredeken csökkentek az Ukrajnából Európába érkező fuvarozók miatt, akiknek viszont nincs engedélye, hogy az EU területén működjenek.   Ahogy a gabonadömping esetében, Brüsszel is itt az ukrán érdekeket kezeli prioritásként az uniós tagállamok érdekei előtt. Az orosz-ukrán háborúra és a szolidaritásra hivatkozva ugyanis egy határozatban névleg mentesítették az európai engedély feltétele alól az ukrán fuvarozókat.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató