2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Betiltották a palesztinpárti tüntetést Varsóban

A varsói hatóságok biztonsági okokból betiltották a palesztin-barát gyűlést.

A varsói hatóságok betiltották a jövő szombatra tervezett palesztinbarát tüntetést - közölte Rafal Trzaskowski, a lengyel főváros szélsőliberális polgármestere az X közösségi hálózaton. 

"Varsó fővárosát kizárólag biztonsági megfontolások vezérlik a fővárosban tartott bármilyen gyűléssel kapcsolatos döntések és intézkedések során. Ez vonatkozik a jövő hétvégére tervezett, a palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatos tüntetésre is"

- írta Trzaskowski.

Megjegyezte, hogy a főpolgármesteri hivatal a döntésében "a fővárosi rendőrség álláspontjára támaszkodik, amely a törvény értelmében felelős a biztonság és a közrend biztosításáért a gyülekezések során".

A polgármester megjegyezte, hogy a múltban hasonló tüntetéseket más útvonalon tartottak, és akkor engedélyt adtak ki.

"Ezúttal a szervezők megváltoztatták az útvonalat, és a menet végét mintegy kétezer ember részvételével az izraeli nagykövetséghez tervezték, amely a Sztaraya Ochota kerületben, szűk utcákban található, ami nem garantálja a biztonságot és a rendet" - írta a varsói polgármester.

"És ez az egyetlen ok, amiért megtiltották a gyűlés megszervezését. Ha csak a tüntetés útvonalát változtatják meg biztonságosabbra, akkor engedélyezik - ahogyan a korábbi hasonló alkalmakkor is" - tette hozzá.

"Mindig hangsúlyozni fogom, hogy bárki, aki nem sérti meg a törvényt, tüntethet Varsó utcáin" - zárta a főpolgármester.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató