2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Netanjahu szerint Izrael „nem volt sikeres” a civil áldozatok minimalizálásában, de a Hamászt hibáztatja

Az izraeli miniszterelnök elmondta, hogy erői szórólapokat osztogattak és mobiltelefonon hívták a gázai civileket, hogy tájékoztassák őket a közelgő csapásokról.

Benjamin Netanjahu Izraeli miniszterelnöke azt állította, hogy

Izrael mindent megtesz a gázai polgári áldozatok minimalizálása érdekében, de "nem járt sikerrel".



Az izraeli miniszterelnök a CBS-nek a több ezer civil halálos áldozatról szóló jelentésekkel kapcsolatban nyilatkozott.

Netanjahu az Izraelt október 7-én megtámadó csoportot tette felelőssé a civil halálesetekért – írta a SkyNews.

„Minden civil haláleset tragédia. Mi mindent megteszünk, hogy a civilek ne kerüljenek veszélybe, míg a Hamász mindent megtesz, hogy a veszélyben tartsa őket.”

„Ezért szórólapokat küldünk, felhívjuk őket a mobiltelefonjukon, és felszólítjuk őket: menjetek el a helyszínről. És sokan el is mentek.”

„A másik dolog, amit mondhatok, hogy megpróbáljuk a munkát a lehető legkevesebb civil áldozattal befejezni. Ez az, amire törekszünk. Minimális civil áldozatokkal. De sajnos nem vagyunk sikeresek.”

Ugyanebben az interjúban Netanjahu elmondta, hogy

"erős jelek" utalnak arra, hogy a túszok egy részét az al-Sifa kórházban tartották fogva, de már nem voltak ott, amikor az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bevonultak az épületbe.

Csütörtökön az IDF katonái folytatták a legnagyobb gázai kórház földalatti szintjeinek átkutatását a szerdán kora reggel kezdődött rajtaütést követően.

A kórházi berendezések működtetéséért felelős technikusokat őrizetbe vették – közölte közleményében a gázai egészségügyi minisztérium.

A hadsereg olyan felvételeket tett közzé a kórház belsejéből, amelyeken három, állítólag egy MRI-laboratórium körül elrejtett zsák látható – mindegyikben egy-egy támadó puska, gránátok és Hamász-egyenruhák voltak.

A Hamász vezette gázai egészségügyi hatóságok szerint legalább 11 500 ember halt meg az izraeli hadművelet során, közülük több mint 4700 gyermek.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának kétharmada vált hajléktalanná a háború következtében.

Csütörtökön az izraeli légierő szórólapokat dobott le Gáza déli részén, amelyekben felszólította az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében hagyják el a területet. Izrael Gáza északi részén is szórólapokat dobott le, hogy figyelmeztesse a civileket a költözésre.

Tankok és más szárazföldi egységek október 26-án lépték át a Gázai övezet északi határát, majdnem három héttel a Hamász október 7-i támadása után.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató