2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Drágulnak az autópályamatricák jövőre és jön az egynapos jegy

Két hét múlva már meg lehet vásárolni a jövő évi autópályamatricákat. A változás az, hogy tulajdonképpen minden jegy ára emelkedik és az uniós előírásoknak megfelelően lesz egynapos autópályamatrica is. Továbbá lesznek olyan utak, amik eddig nem voltak fizetősek, de jövőre már azok lesznek. 

Várhatóan december 1-től lehet vásárolni autópályamatricát a jövő évre és ahogyan mindennek, úgy ezeknek is emelkedett az ára, bár nem drasztikusan. Idén például a személygépkocsira a 10 napos matrica 5500 forintba kerül, jövőre 6400 forint lesz. A vármegyematricák pedig ebben a kategóriában 5720 forintba kerültek, de jövőre 6660 forintot kérnek értük.

Fontos infó, hogy február 1-jétől az eddig autópálya matricával közlekedő autóbuszok is átkerülnek a használatarányos HU-GO útdíjfizetésre. A változtatással uniós kötelezettségnek tesz eleget Magyarország.


 
Változás továbbá, hogy 2024-től Magyarországon is be kell vezetni az egynapos autópálya-matricát egy EU-s előírás miatt. A bevezetés határideje 2024. március 25. Jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés.

Az ár tekintetében személyautók (D1) esetében a főszabály a következő: az ára nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát. Tehát a Pénzcentrum számításai szerint, az idei éves matrica és a jövő évi éves matrica árát figyelembe véve az egynapos autópály matrica ára várhatóan 4500-5153 forint között lesz valahol.

ÚJ FIZETŐS SZAKASZOK IS LESZNEK 2024-BEN

Talán az egyik legfontosabb információ a vidéki autósoknak, hogy az új fizetős szakaszoknak köszönhetően Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékre is megvásárolhatóvá válik a megyei matrica 2024-től. Emellett fizetni kell majd a következő szakaszokon is 2024-től:

M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza,
M6-osra Bátaszék és az M6-M60 csomópont között,
M0-s autóút M1 és M5, valamint M4 és M3 közötti szakasza,
M44-esre a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig,
M4-esre Jászberénytől Abony-északig és Abony-kelettől Szolnok-nyugatig, valamint
M76-osra Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig.

(Pénzcentrum)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató