2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Podoljak: mindent vissza kell foglalnunk, különben Ukrajna eltűnik a térképről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója pénteken az ukrán 24-es csatornának adott interjújában azt állította, hogy Kijevnek vissza kell foglalnia Oroszországtól az elvesztett területeket, köztük a Krím félszigetet, különben azt kockáztatja, hogy eltűnik a világ térképéről.



A tanácsadó, Mihajlo Podoljak úgy vélte, hogy ha nem sikerül visszaszorítani az orosz csapatokat a Kijev által sajátjának vallott területekről, az az ország számára töréspontot jelenthet.

“Van-e olyan végjáték, amelyben nem lépünk be a Krímbe, és amely egyértelműen jelezné, hogy Ukrajnának van történelmi perspektívája?” – tette fel a kérdést.

Podoljak szerint ugyanezek az aggodalmak vonatkoznak a másik négy régióra – a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságra, valamint a Herszon és a Zaporozsjei területre -, amelyek tavaly ősszel elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntöttek.

“VAN-E EGYÁLTALÁN ESÉLYÜNK ARRA, HOGY TÖRTÉNELMI ÉRTELEMBEN MÉG TÍZ-TIZENÖT ÉVIG FENNMARADJUNK?” – TETTE HOZZÁ A TISZTVISELŐ.

Podoljak úgy véli továbbá, hogy Oroszország győzelme jelentős visszaesést jelentene a Nyugat számára, mivel “nem tudná magának követelni a globális vezető szerepet”, miközben “autokrata” riválisai szabad kezet kapnának más területek megtámadására. Azt is elismerte, hogy “a háború népszerűtlen” Ukrajnában, de elutasított minden békekötést Oroszországgal, és ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva “le akarja igázni” Kijevet.

Orosz tisztviselők többször is kijelentették, hogy soha nem zárták be az ajtót a tárgyalások előtt.

Podoljak megpróbálta igazolni azokat a be nem váltott jóslatokat is, amelyek szerint Ukrajna tavaly nyáron el fogja foglalni a Krímet, megjegyezve, hogy ez az értékelés azon az elemzésen alapult, hogy Kijev mennyi fegyvert fog kapni nyugati támogatóitól és az Oroszországot sújtó szankciók hatását. A tisztviselő szerint azonban sok nyugati vállalat maradt az orosz piacon, ami lehetővé tette, hogy az ország kormánya “magas adóbevételeket” kapjon, és ebből a pénzből finanszírozza katonai kampányát.

A Krím esetleges ukrajnai elfoglalását idén kétszer is megjósolta Kirillo Budanov ukrán hírszerzési főnök – először tavasszal, majd nyáron, Kijev ellentámadása közepette. Moszkva figyelmeztetett, hogy “bármilyen fegyvert” bevetne válaszul egy esetleges ukrán támadásra a félsziget ellen.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt hónapban azt mondta, hogy Kijev “veszít”, miközben képtelen érdemi előrelépést elérni a harctéren. Emellett Kijev veszteségeit több mint 90 ezerre becsülte az ellentámadás június eleji kezdete óta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató