2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Haaretz: Az izraeli hírszerzés figyelmeztette Netanjahut egy lehetséges Hamász-támadásra

Az izraeli katonai hírszerzés kutatóegységének vezetője, Amit Saar tábornok márciusban és júliusban kelt levelében figyelmeztette Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy az országban zajló igazságügyi reformmal kapcsolatos társadalmi-politikai válság arra késztetheti Iránt, a Hezbollahot és a Hamászt, hogy katonai akciót indítson Izrael ellen - jelentette a Haaretz című újság.

Mint írták, a tábornok azt írta a miniszterelnöknek, hogy a regionális rendszer minden szereplője azt jelzi, hogy Izrael "példátlan válságban van, amely fenyegeti kohézióját és gyengévé teszi fő ellenségeivel - Iránnal, a Hezbollahhal és a Hamásszal - szemben".

"Lehetőséget azonosítottak egy tökéletes "vihar", egy belső válság, egy széles körű eszkaláció a palesztin pályán és más területekről érkező kihívások, amelyek állandó többdimenziós nyomást okozhatnak. Úgy tudjuk, hogy ez a felfogás áll a Hamász nagy motivációja mögött, hogy jelenleg északról indítson támadásokat, valamint arra ösztönzi Iránt, hogy fokozza megbízottjai Izrael elleni támadásra irányuló erőfeszítéseit...

"Irán, a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád szereplői úgy gondolják, hogy Izrael gyengeségében a közvélemény figyelmét a biztonsági helyzetre terelheti, és így eszkalációt kezdeményezhet"

- idézi a kiadvány az egyik levél szövegét.

A Netanjahu-kormány hetek óta példátlan tiltakozásokkal szembesül az ország jogrendszerének reformja ellen. Egyes napokon a tüntetés szervezői becslések szerint akár félmillió ember is utcára vonult az izraeli városokban, ami igen nagy szám egy tízmilliónál kevesebb lakosú országban. A tiltakozásokat gyakran kísérték összecsapások a rendőrséggel, letartóztatások, az autópályák, közlekedési útvonalak, sőt még a repülőtér blokádja is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató