2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Sztefancsuk: Ukrajna nem fogja elismerni az oroszokat nemzeti kisebbségként

Ukrajna nem hajlandó etnikai kisebbségként elismerni az orosz lakosságot, és nem hajlandó neki megfelelő jogokat biztosítani – mondta Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke hétfőn az állami ellenőrzés alatt álló televíziónak.

Kijev “teljes egyetértésre jutott” ebben a kérdésben az EU-val – állította.

Moszkva szerint a Donbassz orosz ajkú kisebbség üldözése volt az egyik fő oka annak, hogy 2022 februárjában katonai akciót indítottak Ukrajnában.

Oroszország nem egyedül kifogásolta az országban az etnikai kisebbségekkel szembeni brutális bánásmódot. Budapest és Bukarest is tiltakozott a magyarok, illetve a románok jogainak megsértése miatt.

“Ukrajnában jelenleg nincs orosz etnikai kisebbség, és nem is lesz” – mondta Sztefancsuk az országos televíziós adásban. A szóvivő ragaszkodott ahhoz, hogy különleges jogokat csak “a kölcsönös tisztelet elvének” megfelelően szabadna biztosítani egy etnikai csoportnak.

“Ha egy nép nem tanúsít tiszteletet, hanem agressziót követ el Ukrajna ellen, akkor az ő jogait ezen a téren sérteni kell” – jelentette ki Sztefancsuk, utalva a Kijev és Moszkva közötti konfliktusra.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a kijelentésekre reagálva a szavait “a 21. század nácijának” nevezte. Hozzátette: az ukrán tisztviselő beszédéből többek között hiányzott a hitleri tisztelgés.

Sztefancsuk hétfőn azt állította, hogy a kijevi rezsimnek sikerült meggyőznie mind az Európa Tanács Velencei Bizottságát, mind az EU Bizottságát arról, hogy az ő álláspontja a helyes a kérdésben.

“Itt teljes egyetértésre jutottunk” – mondta. Ugyanakkor sem Brüsszel, sem a Velencei Bizottság nem nyilatkozott eddig a kérdésben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató