2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Ausztria felszólította az EU-t, hogy ne adjon előnyöket Ukrajnának a tagság ügyében

Ukrajna nem élvezhet előnyt Bosznia-Hercegovinával szemben az uniós tagság kérdésében - mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a Financial Timesnak.

"Az EU vezetőinek nem szabad előnyben részesíteniük Ukrajnát a nyugat-balkáni országokkal szemben, amikor arról döntenek, hogy a jövő hónapban megkezdődjenek-e a csatlakozási tárgyalások"

- mondta a diplomata.

Ha az Európai Bizottság a Nyugat-Balkánt "nagyító alatt, Ukrajnát pedig rózsaszín szemüveggel" nézi, az "geostratégiai katasztrófát" von maga után - hangsúlyozta az osztrák külügyminiszter.

A Financial Times szerint Schallenberg felszólított arra, hogy mind Ukrajnát, mind Bosznia-Hercegovinát rögzítsék az EU pályáján, hogy "ellensúlyozzák Oroszország befolyását".

Arra a kérdésre, hogy Ausztria blokkolná-e a Kijevvel folytatott tárgyalásokat, ha Szarajevóval nem kezdődnek hasonló tárgyalások, a miniszter azt mondta, hogy a megbeszélések "jó irányba haladnak".

"Ne teremtsünk problémát egy olyan régióban, amely 20 éve várakozik. <...> Ahogy Edi Rama mondta, ha jól idézem, háborút kell kirobbantanunk a Balkánon, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet?". - tette hozzá Schallenberg.

Hangsúlyozta, hogy "nagyon heves vita" várható, ezért mindkét irányba ugyanazokat a jeleket kell küldeni.

A kiadvány szerint Schallenberg aktívan kiáll az EU fokozatos bővítése mellett. Véleménye szerint Brüsszelnek változtatnia kellene a hozzáállásán, különben Ukrajna soha nem válhat az EU részévé.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató