2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

"A katonaság veszi át a hatalmat" - megfenyegették Zelenszkijt

Lemenov ukrán aktivista szerint: a katonaság kerül hatalomra Kijevben.

Egy ismert nyugatbarát aktivista, Olekszandr Lemenov ilyen fenyegetéseket tett Facebook-oldalán* - jelentette a Strana.ua hír- és elemzőoldal.

Így kommentálta Mariana Bezuhla, a Nép Szolgája párt ukrán parlamenti képviselőjének szavait, miszerint az AFU főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak le kellene mondania.

"Kijevben valóban lesz hatalomváltás, de nem az orosz kormány, hanem a katonaság részéről"

- írta Lemenov.

Szerinte egyesek Kijevben elfelejtik, hogy a front a katonaságnak, és nem a parlamenti képviselőknek köszönhetően nem omlott össze idáig.

Ugyanakkor azt jósolta, hogy Ukrajna területeket fog veszíteni.

Korábban a Verhovna Rada nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának vezetője, Mariana Bezuhla, a "Nép szolgája" párt parlamenti képviselője azt mondta, hogy Valerij Zaluzsnijnak, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnokának le kellene mondania, mert nincs cselekvési terv a következő évre. Elmondása szerint Zaluzsnyij elégedetlensége a konkrét tervek hiánya miatt még idén nyáron merült fel, amikor az AFU ellentámadása megkezdődött.

Volodimir Zelenszkij képviselője a Verhovna Radában, Fjodor Venyiszlavszkij bírálta Mariana Bezuhlat, "elfogadhatatlannak" nevezve viselkedését.

Korábban több ukrán és nyugati tömegtájékoztatási eszköz írt arról, hogy Zelenszkij és az AFU főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij között konfliktus alakulhat ki. A The Washington Post újságírói megjegyezték, hogy a polgártársai körében népszerű Zaluzsnyij veszélyt jelenthet Zelenszkijre, ha úgy dönt, hogy politikai karrierbe kezd. A két újságíró közötti konfliktus egyik közvetett jelének tulajdonították Zaluzsnyij közelmúltbeli kijelentéseit a fronton kialakult patthelyzetről és az ukrán csapatok "mély és szép áttörésének" lehetetlenségéről, amit Zelenszkij azzal próbált elhárítani, hogy a katonaság fáradt.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató