2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Conor McGregor ellen online gyűlöletbeszéd miatt indítottak eljárást

A korábbi UFC-bajnok, az Írországban született Conor McGregor ellen "online gyűlöletbeszéd" miatt folyik nyomozás, amely a közösségi médiában tett megjegyzéseihez kapcsolódik, amelyekben bírálta az ír hatóságokat.

Mint ismert, a múlt héten egy algériai bevándorló öt embert késelt meg, köztük három gyermeket.



McGregor, Írország egyik leghíresebb polgára, akinek mintegy 60 millió követője van az Instagramon és az X-en, a támadást követően a közösségi médiában így szólalt meg:

"Írország, háborúban állunk".

Továbbá több belpolitikai üzenetet is közzétett az X-en.

Írország fővárosában, Dublinban múlt csütörtökön erőszakos zavargások törtek ki, miután az algériai migráns öt embert, köztük két felnőttet és három, mindössze ötéves gyermeket megkéselt egy iskola közelében a városközpontban. A beszámolók szerint a támadás áldozatai közül egy kislány kivételével mindenki továbbra is orvosi ellátásban részesül.

Az éjszakai erőszakos cselekmények során a jelentett 500 zavargó közül - legalább 34-et letartóztattak - néhányan közülük felgyújtottak egy buszt és egy rendőrautót, illetve több migránsok elhelyezésére használt épületet megrongáltak, miközben a hatóságok felfüggesztették a város teljes tömegközlekedését.

Drew Harris ír rendőrfőnök a dublini zavargásokat "gyalázatos jeleneteknek" nevezte, amelyeket egy "szélsőjobboldali ideológiától vezérelt huligáncsoport" okozott.

A rendőrfőnök megjegyzéseit azonban éles kritikával illette a UFC szupersztárja.

"Ártatlan gyerekeket szúrt le kegyetlenül egy mentálisan zavart elméjű külföldi ma Dublinban, Írországban... " 

- mondta McGregor. McGregor megjegyzése után hangsúlyozta, hogy nem nézi el a dublini zavargásokat, az ellopott vagyontárgyakat és a pusztítást, illetve az elsősegélynyújtók elleni támadásokat.

McGregor megjegyzései azonnal vezető hanggá tették a vegyes harcművészt Írországban, mivel az ország jelenleg a bevándorlók tömeges beáramlásával foglalkozik, amely a jelentések szerint az elmúlt hónapokban a második legmagasabb szintre emelkedett, és az Európai Unióban az egyik legmagasabb egy főre jutó bevándorlószám.

A hatóságok a The Sunday Times szerint azóta vizsgálatot indítottak a vegyes harcművészetek harcosa ellen az úgynevezett online gyűlöletbeszéd terjesztésével kapcsolatos vizsgálat részeként.

A nyomozásra akkor kerül sor, amikor az ír tisztviselők állítólag elkezdték előkészíteni a közbeszédről szóló radikális törvény elfogadásának előkészítését.

Leo Varadker ír miniszterelnök nemrég a helyi médiának azt mondta, hogy a törvényhozóknak a következő hetekben azonnal el kell fogadniuk a jogszabályt, hogy célba vegyék azokat a személyeket, akik "gyűlöletet és erőszakot szító üzeneteket és képeket" tesznek közzé.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató