2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Surányi György megfejtette: A háborús szankciók nem inflációt, hanem dezinflációt hoztak Magyarországnak

A jegybank korábbi elnöke szerint az infláció csökkenése nem a magyar kormány intézkedéseinek, hanem az EU szankcióinak köszönhető.

A Telex a Témában című műsorában Surányi György volt jegybankelnök elemezte Magyarország gazdasági helyzetét. Elmondta, szerinte milyenek az ország kilátásai a jövőt nézve.

Szóba került az infláció kérdése is, amivel kapcsolatban Surányinak igencsak sajátos meglátásai vannak.

A szakciós infláció lehetőségét elvetette, szerinte az EU és a G7-ek szankciói nem járultak hozzá a magyarországi inflációhoz, sőt.

„Az európai, illetve a G7-ek szankciói működnek. Ennek a következménye az, hogy a gázárak is és a villamosenergia árak is a 2022 szeptemberi csúcsról egytizedére csökkentek” – jelentette ki. Lényegében tehát úgy gondolja, hogy az infláció csökkenése nem a kormány gazdaságpolitikájának, hanem az EU-s szankcióknak köszönhető. 

„Nem szankciós inflációról, hanem szankciós dezinflációról lehet beszélni”

– összegezte. 



 Na, de ki ez a Surányi?

Sokan már nem is tudják, hogy kik ezek a nagy megmondóemberek.

Csurka István a MIÉP néhai elnöke korábban keményen támadta a Magyar Nemzeti Bankot, mert szerinte Surányi György vezetése idején „idegen érdekeket” szolgált az intézmény. Első jegybankelnöki ciklusa alatt, 1990-ben a hazaáruló Surányi György vezette MNB elkótyavetyélte nemzeti aranytartalékunk jelentős részét, mintegy 43,5 tonnát.

Jelenleg az Orbán-kormánynak köszönhetően Magyarország 94,5 tonna aranytartalékával a nemzetközi rangsorban a 38. helyet foglalja el az országok között az Arany Világtanács adatai szerint.

Csak egy idézet Gyurcsány Ferenc 2006-os öszödi beszédéből:

"Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása. Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány."

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató