2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Věra Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül

„A kijevi kormány nagyon igyekszik, hogy akár már néhány héten belül teljesítse a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott elvárásokat” – közölte Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kedden, amikor a hét elején tett ukrajnai látogatásának a tapasztalatairól számolt be, írja a komcsi Népszava.

Az egyik feltétel a kisebbségek anyanyelv-használatát lehetővé tévő jogszabályok elfogadása, amelyeket a magyar kormány régóta követel. Jourová közölte, hogy a törvénymódosítások már a parlament előtt fekszenek, Denisz Smihal ukrán kormányfő pedig megígérte, hogy a képviselők még az év vége előtt jóváhagyják azokat. „Biztosítottak róla, hogy a választott modell politikailag és a gyakorlatban is működőképes. De nem tudom megjósolni, hogy a magyar miniszterelnök elégedett lesz-e ezzel a törvénnyel.

Megerősíthetem, hogy képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül

” – fogalmazott a bizottsági alelnök.

Az új ukrán nyelvtörvény-tervezetről már írtunk.. A tervezet lényegében kiiktatná azokat a passzusokat, amelyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a kárpátaljai magyar közösség anyanyelven való tanulásának, sőt, általában az anyanyelv használatának a jogát.

Jourová a Népszava kérdésére elmondta, hogy Brüsszel a Magyarországnak járó és felzárkóztatási támogatások nagy részének feloldását attól teszi függővé, hogy sikerült-e az elvárásoknak megfelelően megerősíteni az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét. A reform értékelése és az Ukrajna megsegítését szolgáló pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze – szögezte le.

„A magyar kormány sok erőfeszítést tesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és nagyon intenzíven kommunikál az Európai Bizottsággal”. Mint mondta, a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják a tisztázó budapesti válaszokat pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató