2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Átment a Mi Hazánk javaslata, gyökeresen megváltozhat a választási rendszer

Ma tárgyalt az Országgyűlés a választási törvényt módosító javaslatról.

A Fidesz képviselői a parlament igazságügyi bizottságában csütörtök délelőtt megszavazták, hogy tárgysorozatba kerüljön a Mi Hazánk választási törvény módosítására vonatkozó javaslata. 

Az egyik javaslat célja az önkormányzati választások igazságosabbá és arányosabbá tétele, amely a választási törvények módosítását szorgalmazza. Ennek értelmében a jövő évi önkormányzati választáson Budapesten visszatérnének a 2014 előtti szabályozáshoz, azaz a Fővárosi Közgyűlésbe 32 listán választott képviselő kerülne, nem pedig a kerületi polgármesterek.

A másik előterjesztés a parlamenti választási rendszer arányosabbá tételére vonatkozik. Ennek értelmében az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy 2024. január 31-ig terjesszen elő törvényjavaslatot, amely biztosítja, hogy a parlamenti választásokon a jelölőszervezetek listán elért eredményük arányában kapjanak mandátumokat, miközben az egyéni jelöltek mandátumainak számát csökkentik az elnyert helyeik arányában.

Új politikai helyzetet teremthet a javaslat

Szerdán határozatban tiltakozott a Fővárosi Közgyűlés a budapesti választási rendszer várható, Karácsony Gergelyre és az őt támogató pártokra nézve hátrányos átírása ellen, amit a Mi Hazánk kezdeményezett, de a kormánypártokhoz vonatkoztatja az ellenzék. Azért került szóba a közgyűlésen a határozat, mert 

A MI HAZÁNK NEMRÉG SAJÁT, TÖRVÉNYMÓDOSÍTÓ JAVASLATOT NYÚJTOTT BE, AMELLYEL 10 ÉV UTÁN MEGVÁLTOZTATNÁ A KÖZGYŰLÉS VÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYAIT A LISTÁS VÁLASZTÁSRA, MELY MÁR A JÖVŐ JÚNIUSI VOKSOLÁST IS ÉRINTENÉ. 

Jelenleg a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9, kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja a közgyűlést. Ezzel szemben a Mi Hazánk által most javasolt régi-új rendszer listás választással töltené fel a közgyűlési helyeket, így a Fidesz–KDNP a mostaninál több helyet szerezhet a közgyűlésben, ráadásul ez az ellenzéki többség szerkezetét is megváltoztathatná. Bejuthatna a testületbe a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, ami új politikai helyzetet teremtene. 

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató