2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Salvini: Mindenki a saját érdekeit védi

„Wilders jogosan védte a holland nemzeti érdeket, ahogy Orbán Viktor kormányfő is a magyar érdeket, a lengyelek a lengyelt, én az olaszt” – fogalmazott a Liga vezetője.

Matteo Salvini, a jobboldali olasz Liga párt vezetője bejelentette: december 3-án Firenzében rendezik meg az európai jobboldali vezetők nagygyűlését, amely szinte menedék azok számára, akiket Európa nagy mérsékelt politikai csoportjai számkivetettként kezelnek – jelent meg a La Stampa cikkében.

Ha sikerül kormányt alakítania, Geert Wilders, a holland választások jobboldali győztese is Firenzében lesz, akinek a lap szerint kifejezetten bonyolult viszonya van Olaszországgal, miután többször is kitűnt olaszellenes álláspontjaival.

Erre Salvini azonban megértően reagált. „Wilders jogosan védte a holland nemzeti érdeket, ahogy Orbán Viktor kormányfő is a magyar érdeket, a lengyelek a lengyelt, én az olaszt” – tette hozzá Salvini.

A csúcstalálkozón az olasz politikus alá akarja ásni az úgynevezett „ursulai többséget”, de eddig rendre zárt ajtókra talált.

„Csak a jobbközép szövetségére vagyunk nyitottak, a szocialistákéra soha. Másoktól is ugyanezt várom el. Nem tartom konstruktív kijelentésnek, hogy »soha nem kormányoznék Le Pennel vagy Geert Wildersszel«.”

A firenzei eseményen résztvevők között lesznek új arcok is, videóüzenetet küld Andre Ventura, a portugál szélsőjobboldali Chega párt vezetője, de a lengyelek, a bolgárok és a románok is képviseltetik magukat. A találkozó kapcsán Salvini kijelentette, nagyobb európai családot akarnak építeni, mint a Meloni által vezetett konzervatívoké.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató