2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

The New York Times: Izrael már több, mint egy éve tudott a Hamász tervéről

Már hosszú hónapokkal ezelőtt izraeli tisztviselők kezébe került a Hamász részletes terve egy Izrael elleni invázióról, de nem gondolták, hogy komoly lehet a veszély.

Izraeli tisztviselők már egy évvel ezelőtt hozzájutottak a Hamász Izrael elleni terrortámadásának a terveihez – számolt be a New York Times. Az amerikai lap értesülései szerint az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők nem vették komolyan a tervet, mert úgy gondolták, hogy terrorszervezet nem tud egy ilyen széleskörű támadást végrehajtani.

A tervet tartalmazó negyvenoldalas dokumentumot az izraeli hatóságok „Jerikó fala” kódnévvel látták el, és az írás pontról pontra egy olyan inváziót írt le, amely október 7-én történt. A terv nem tartalmazta a támadás tervezett időpontját. 

Pontról-pontra megtörtént 

Az angolra lefordított tervet a New York Times is átnézte. A lap újságírói szerint 

a Hamász „sokkolóan” hasonló akciót hajtott végre októberben, mint amit a tervben levezettek.  

A dokumentum tartalmazta, hogy a támadás rakétatámadásokkal indul, drónokkal kiiktatják a biztonsági kamerákat és az automata gépfegyvereket, majd a terroristák siklóernyőkkel, motorokkal és gyalog áradnak be Izraelbe. A terv ezenkívül konkrét információkat tartalmaz az izraeli haderők méretéről és pontos elhelyezkedéséről.

A Times szerint a dokumentum sok tisztviselőhöz eljutott, de arról nincs információ, hogy Benjamin Netanjahu vagy más politikai vezetők látták-e. Az amerikai lap újságírói leírják, hogy egy tavalyi katonai értékelés annyit állapított meg a tervről, hogy nem lehet eldöntetni, hogy mik a Hamász szándékai. 

Figyelmeztetés

Idén júliusban a 8200-as hírszerzési egység egyik elemzője egy emailben arra figyelmeztetett egy csoport hírszerzési szakértőt, hogy a Hamász olyan hadgyakorlatokat tartott, amelyek nagyon hasonlítanak a „Jerikó fala”  terveihez. De a gázai részleg egyik vezetője félresöpörte a figyelmeztetést, arra hivatkozva, hogy a Hamász nem tudna végrehajtani ilyen támadást. A Times-nak nyilatkozó izraeli tisztviselők elmondták azt is:

annyira abszurdnak tűnhetett a terv, hogy senki nem akarta elhinni. 

Ráadásul minden országnak vannak olyan haditervei, amelyeket soha nem valósít meg.

A zsidó állam biztonsági és hírszerzési tisztviselői már elismerték, hogy vállalják a felelősséget, amiért nem védték meg az országot. A háború után várhatóan létre fog jönni egy külön bizottság, amely meg fogja vizsgálni, hogy mi vezetett ahhoz, hogy Izraelt felkészületlenül érte a támadás.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató