2024. május 28. - Csanád, Emil
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Ausztriában sem sikerült felkészülni a télre

Közlekedési és áramellátási fennakadásokat okozott az erős havazás Ausztria nagy részén, a magashegyi területeken a lavinaveszély-riasztást is a legmagasabb szint közelébe kellett emelni helyi médiajelentések szerint.

Az erős havazás szombaton Ausztria nagy részén jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben, nemcsak a legnyugatibb Vorarlberg és Tirol tartományokban, hanem Felső- és Alsó-Ausztriában is. Tirolban a vasúti közlekedésben és az áramellátásban is fennakadások voltak. Az ÖAMTC autóklub jelentése szerint számos főútvonal volt nehezen járható szombat reggel, ami többször okozott forgalmi dugókat és baleseteket.

Az autópályákon elakadt járművek nehezítették meg a hóeltakarítást.

A Westautobahn (A1) Salzburg Nord közelében szombat reggel a teherautók műszaki mentése miatt járhatatlan volt. A Tauern autópályán (A10) a Katschberg-alagutat a déli irányban rövid időre le kellett zárni. Tirolban a Brenner-utat (B182) Gries közelében elakadt járművek miatt zárták le, és az A13-as Brenner autópályán is fennakadások voltak.

A felső-ausztriai tartományi tűzoltó parancsnokság éjfél óta 659 bevetést hajtott végre, többségében elakadt járművek miatt. A hónyomás számos helyen elektromos vezetékeket szakított el.

A Netz OÖ áramszolgáltató szerint tíz óra körül mintegy 26 ezer háztartás volt áram nélkül.

Hannes Niedermayr, a tűzoltó parancsnokság munkatársa az APA hírügynökségnek adott tájékoztatóban arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és inkább ne szálljanak autóba. Az autóklub is arra hívta fel a közlekedők figyelmét, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális út- és időjárási helyzetről, és a magasabban fekvő területeken mindig vigyenek magukkal hóláncot, illetve tartózkodjanak a nem feltétlenül szükséges utazásoktól. A friss hóesés és a hófúvás miatt a lavinariasztási szintet országszerte “jelentősre”, azaz 3-asra emelték. Ausztria nyugati részén az éjszaka folyamán a hegyekben sok helyen 50 centiméter vagy annál is több friss hó hullott, ezért ott a második legmagasabb, azaz 4-es szintű lavinariasztási fokozatot hirdették ki 2000 méter felett. A téli sportok kedvelőit rendkívüli óvatosságra intették. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató