2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

The Economist: Oroszország győz Ukrajnában

Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi helyzet azt sugallja, hogy Oroszország győzhet Kijev nyugati szövetségeseinek határozatlansága miatt – írja a The Economist.

“A Nyugat sokkal többet tehetne Putyin úr frusztrálásáért. Ha úgy döntene, olyan ipari és pénzügyi erőforrásokat vethetne be, amelyek mellett Oroszországé eltörpülne. A fatalizmus, az önelégültség és a stratégiai jövőkép megdöbbentő hiánya azonban útban van, különösen Európában. A saját és Ukrajna érdekében a Nyugatnak sürgősen fel kell ráznia letargiáját” – olvasható az Economist véleménycikkében.

“PUTYIN GYŐZELME AZÉRT LEHETSÉGES, MERT A GYŐZELEM A KITARTÁSRÓL SZÓL, NEM PEDIG A TERÜLETSZERZÉSRŐL”.

A lap úgy véli, hogy a konfliktus akár évekig is eltarthat, de Oroszország jobb helyzetben lesz a konfliktus folytatásához, mint Ukrajna, miután feltölti tüzérségi lőszerkészletét és felpörgeti dróngyártását.



Az Economist megjegyezte, hogy Moszkva sikeresen átállította a gazdaságot hadiüzemmódra, elkerülte az elitek közötti szakadást és a társadalmi zavargásokat, és továbbra is jelentős bevételhez jut az olajkereskedelemből, mert az orosz olaj árának korlátozására tett nyugati kísérletek teljes kudarcot vallottak, “mert a Nyugat hatókörén kívül egy párhuzamos kereskedelmi struktúra alakult ki”.

ILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT “KIJEVBEN SÖTÉTEBB A HANGULAT” – ÍRJA A LAP, MEGJEGYEZVE, HOGY VOLODIMIR ZELENSZKIJ ELNÖK TÁMOGATOTTSÁGA ZUHAN, ÉS A BELPOLITIKAI HARC IS FELERŐSÖDÖTT.

Ugyanakkor, miközben a Nyugat készségét fejezi ki Ukrajna hosszú távú támogatására, egyre nagyobbak a kétségek ennek a megközelítésnek az ésszerűségével kapcsolatban. A Kijevnek nyújtandó további támogatás elosztásának folyamata mind Washingtonban, mind Brüsszelben megakadt, és a közelgő amerikai elnökválasztás tovább bonyolíthatja a helyzetet.

AZ ECONOMIST SZERINT EURÓPA NEM KÉSZÜL FEL KOMOLYAN DONALD TRUMP ESETLEGES VISSZATÉRÉSÉRE, AKI MEGOSZTHATJA UKRAJNA SZÖVETSÉGESEIT.

A lap szerint 2025-ben Oroszországban is jelentősen megnőhet a konfliktusból fakadó fáradtság, de a vezetés összeomlásában nem lehet reménykedni. Európának ezért fel kell készülnie arra, hogy Oroszország és annak vezetése továbbra is “a biztonságát hosszú távon fenyegető legfőbb veszély” marad. Az európai országoknak meg kell reformálniuk védelmi struktúrájukat, figyelembe véve azt, hogy Oroszország fel fog fegyverkezni, és erői immár jelentős harci tapasztalatokkal fognak rendelkezni.

A véleménycikk hangsúlyozza, hogy az európai országoknak fenn kell tartaniuk a Kijevnek nyújtott támogatásukat, fel kell gyorsítaniuk fegyvergyártásukat és modern katonai járművekkel kell ellátniuk a kijevi rezsimet. Emellett a The Economist szerint valódi készséget kell mutatni Ukrajna felvételére az EU-ba, segíteni kell a reformok végrehajtásában, a burjánzó korrupció kezelésében és meg kell akadályozni Oroszország állítólagos kísérleteit, hogy “szabotálja az ország nyugati demokráciává válását”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató