2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Sztrájkba lépnek az olasz egészségügyi dolgozók éjféltől

Hétfő éjféltől sztrájkba lépnek 24 órára munkafeltételeik javításáért az egészségügyi dolgozók Olaszországban. Kizárólag az életmentő és a sürgősnek ítélt beavatkozásokat biztosítják - írja az MTI.

Az egészségügyi szakszervezetek közlése szerint kizárólag az életmentő és a sürgősnek ítélt beavatkozásokat biztosítják. Mintegy harmincezer műtét marad el, amelyet korábban erre a napra tűztek ki, valamint ötvenezer röntgenvizsgálat és száznyolcvanezer laboratóriumi vizsgálat.

Az országos munkabeszüntetéshez az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók csatlakoznak.

A kedd éjfélig tartó sztrájkkal az egészségügyi dolgozók szerződésének megújítását követelik, kedvezőbb bér- és nyugdíjfeltételeket szorgalmaznak, az orvosok jogi védelme erősítését várják, valamint fel akarják hívni a figyelmet az ágazatban kialakult munkaerőhiányra.

Az ápolókat tömörítő szakszervezeti szövetség adatai szerint év végéig hatezer dolgozó megy nyugdíjba, és 2033-ig további 127 ezren, miközben az utánpótlás nem biztosított.
Ezzel egy időben 2030-ig közel 50 ezer orvos is nyugdíjba megy, amely a jelenleg szolgálatban levő orvosok több mint negyven százalékával egyenlő.

Kedden több olasz városban megmozdulást tartanak az egészségügyi dolgozók, a többi között Róma belvárosában is ülősztrájk lesz.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató