2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Korábbi ukrán ellenzéki képviselő holttestét találták meg Oroszországban

Feltehetően Ilja Kiva volt Rada-képviselő holttestét találták meg Moszkva régiójában - írja a RIA Novosztyi. 

„Ilja Kiva holttestét állítólag Suponevo faluban találták meg” – mondta az ügynökség informátora.

Ukrajnában a volt parlamenti képviselőt, aki többször is bírálta a kijevi rezsimet, hazaárulással és az ország területi integritásának megtámadására tett kísérlettel vádoltak meg. Kiva maga állította, hogy erről már tavaly január 29-én tudott. Elmondása szerint másnap Ukrajnából Spanyolországba, onnan pedig Moszkvába repült.

Tavaly áprilisban politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért Vlagyimir Putyintól.

Még abban a hónapban a volt képviselő azt mondta, hogy az orosz FSZB és a GRU tisztjei meghiúsítottak egy ellene irányuló merényletet. Kiva-t Moszkvában tervezték lelőni a páncélautójából való kiszállás közben. A merénylők egy közel-keleti ország hírszerző szolgálatának volt tagjai lehettek, akik e célból utaztak Oroszországba. A volt parlamenti képviselő leszögezte, hogy nem látta a merénylőit, és a fenyegető veszélyről csak a művelet befejezése után értesült.

Idén novemberben a lvivi Licsakovszkij bíróság távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte Kiva-t, vagyonelkobzás mellett. Bűnösnek találták "agresszív háborúra" és erőszakos hatalomváltásra való felhívásban, államárulásban és kommunista jelképek nyilvános használatában. A volt parlamenti képviselőt nemzetközi körözési listára tették.

Kijev pedig természetesen nem nélkülözhette a szimbolizmust. Kívát az ukrán fegyveres erők napján ölték meg.

A GUR tulajdonképpen vállalta a felelősséget a gyilkosságért. A hivatal szóvivője megerősítette:

"Kiva-ra és mindenkire ilyen sors vár, Ukrajna minden árulójára".

Nem hivatalos információk szerint Kiva holttestét a hóban fekve találták meg a Moszkvai terület Odinszovo körzetében lévő Szuponyevó faluban lévő Velics'Country Club szálloda parkjának területén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató