2024. március 04. - Kázmér
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon16°

Megérkeztek Magyarországra a világ legmodernebb tankjai

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja a következő napokban. Az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7-es szerdán érkezett meg Magyarországra, amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz – adta hírül közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a XXI. századba, így ez újabb mérföldkő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban.

A Magyar Honvédség az új Leopard 2 A7-ből 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd.

A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba. A teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség. A Leopard 2 A7-ek kategóriájukban magas sebességgel és manőverezőképességgel rendelkeznek és rendkívül megbízhatók.

„A szovjet eszközökről, a modernebb technikára történő áttérést az a német KNDS vállalattal való együttműködési megállapodás is segíti, melynek keretében közösen dolgozunk a gyár vezetésével a kiegészítő szolgáltatásokon, szimuláción, karbantartáson” – mondta Szalay-Bobrovniczky a tárca közleménye szerint.

A Leopardok hivatalos átadójára december 14-én Tatán kerül sor.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató