2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Orbán Balázs visszaszólt az amerikai nagykövetnek

David Pressman amerikai nagykövet közleményében fejezte ki felháborodását a miniszterelnök hétfőn, a Magyar Külügyi Intézet alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián elhangzott beszéde kapcsán.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai nagykövet ismét kioktatta a kormányt és Putyin-pártisággal vádolta és bírálta Orbán Viktort. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-bejegyzésben válaszolt a nagykövet Orbán Viktor beszédét illető kritikáira.

Azt írta: De mi is verte ki a biztosítékot Pressmannél? Orbán Viktor azt mondta: Mi, magyarok igényt tartunk az önálló külpolitikára, és elvárjuk, hogy mások is ezt az igényünket fogadják el.

Orbán Balázs hozzáfűzte: egy közös gondolatkísérletben cseréjük ki magyar szót amerikaira a „botrányos" szövegben: „Mi, amerikaiak igényt tartunk az önálló külpolitikára, és elvárjuk, hogy mások is ezt az igényünket fogadják el.”

Vajon ezzel is baja lenne Pressmannek? Ugye nem. Na, ugye. Akkor nem kérünk beleszólást a magyar politikába – tette hozzá a politikai igazgató.

Orbán Balázs kiemelte: 

Ha tetszik, ha nem, a magyar külpolitika alapja a nemzeti érdek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató