2024. március 04. - Kázmér
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon16°

Pistorius: Ukrajna nem Németország szövetségese

Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajnának a szükséges katonai segítséget biztosítsa – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter. Emlékeztetett azonban arra, hogy Berlin és Kijev nem szövetségesek.

A ZDF német televíziónak adott keddi interjújában Pistorius visszautasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint Németország azért adagokban nyújtja Ukrajnának a segítséget, hogy éppen elhárítsa a vereséget, és azért is, hogy megakadályozza, hogy Kijev nagyobb győzelmeket arasson.

“Azt szállítjuk, amit tudunk. Ugyanez vonatkozik szinte minden más szövetségesre és partnerre is” – mondta, hozzátéve, hogy

“Németország nem szövetségese Ukrajnának, és ezért nincsenek is szövetségben”.

Pistorius a továbbiakban emlékeztetett arra, hogy Németország Ukrajna második legnagyobb támogatója, csak az Egyesült Államok előzi meg. Ugyanakkor elismerte, hogy a németországi és a nyugati ipari bázis nehezen tud lépést tartani a katonai szállítások iránti nagy kereslettel.

“Jelenleg azzal a problémával küzdünk, hogy bizonyos területeken a fegyveripar nem tud olyan gyorsan szállítani, mint amilyen gyorsan a kereslet van” – jelentette ki. A miniszter azt is megjegyezte, hogy miközben a fegyvergyártók mindent megtesznek a termelés növeléséért, Oroszország ugyanezt teszi a példátlan nyugati gazdasági szankciók ellenére.

Megismételte bírálatát az EU idén márciusban először bejelentett ambiciózus céljával kapcsolatban is, miszerint 2024 tavaszáig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának, megjegyezve, hogy az irreális elvárásokat támasztott, és valószínűtlen, hogy teljesülni fog. Novemberig a blokk a tervezett mennyiségnek csupán egyharmadát szállította le.

A múlt hónapban több nyugati hírügynökség arról számolt be, hogy a német kormány beleegyezett az Ukrajnának nyújtott katonai segély összegének megduplázásáról, 4 milliárd euróról 8 milliárd euróra 2024-ig. Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne küldjön fegyvereket Kijevnek, azzal érvelve, hogy ezzel csak meghosszabbítja a konfliktust, és közvetlen résztvevőjévé válik az ellenségeskedéseknek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató