2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

“Amerikai csapatok harcolhatnak orosz csapatok ellen” - Biden már a harmadik világháborúról álmodozik

Ha Oroszország győz az ukrajnai konfliktusban, akkor olyan helyzetbe kerülhet, hogy támadást indíthat a NATO ellen, amely globális konfliktust válthat ki az amerikai csapatok bevonásával – mondta Joe Biden amerikai elnök szerdán, amikor a kongresszust egy 111 milliárd dolláros nemzetbiztonsági csomag elfogadására szólította fel.

A demokraták által támogatott törvényjavaslat Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtott támogatást tartalmaz. Egyben ostorozta a republikánusokat – akik az Egyesült Államok déli határának biztonságával kapcsolatos viták miatt vonakodtak támogatni az intézkedést -, mondván, hogy ezzel “hajlandóak megadni [Vlagyimir] Putyin orosz elnöknek a legnagyobb ajándékot, amit csak remélhet”.

“HA PUTYIN ELFOGLALJA UKRAJNÁT, NEM FOG MEGÁLLNI OTT” – ÉRVELT BIDEN.

“Ha Putyin megtámad egy NATO-szövetségest…, nos, NATO-tagként elköteleztük magunkat, hogy a NATO minden egyes centiméterét megvédjük” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Washington szeretné elkerülni az ilyen jellegű összecsapást, mert az azt eredményezhetné, hogy “amerikai csapatok harcolnak orosz csapatok ellen”.



A republikánusok azonban továbbra sem voltak meggyőződve, és a szenátusban blokkolták a finanszírozási csomagot, a végső szavazáson 49 igen és 51 nem szavazat mellett. Az intézkedést az összes republikánus törvényhozó ellenezte, valamint Bernie Sanders független szenátor, aki általában a demokratákkal szavaz, de ezúttal aggodalmát fejezte ki Izrael katonai stratégiája miatt a Hamásszal való konfliktusban. Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségű vezetője is “nemmel” szavazott, hogy később újra előterjeszthesse a csomagot.
 
Anatolij Antonov, Moszkva washingtoni nagykövete Biden Oroszország és a NATO esetleges összecsapásáról szóló megjegyzéseit kommentálva azt mondta, hogy “az ilyen mumusos történeteket azért gyártják, hogy az adófizetők és a józanul gondolkodó politikai erők előtt igazolják az Oroszországi Föderáció “megfékezésére” fordított hatalmas kiadásokat”.

Washington spekulációi egy esetleges összecsapásról azt mutatják, hogy “[az amerikai] hatóságok végleg elvesztették a kapcsolatot a valósággal” – tette hozzá. “Ez a fajta provokatív retorika elfogadhatatlan egy felelős atomállam számára”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató